Operaţii gratuite, dar nedorite. Pacientele afectate de cancer refuză reconstruirea chirurgicală a sânului

Data publicării:
operatii reconstructie mamara 151214

Potrivit statisticilor oficiale, două din zece românce diagnosticate cu cancer mamar mor din cauza bolii. Ca să scape de această afecţiune, multe femei recurg la extirparea unuia sau ambilor sâni. După acest pas dureros, unele aleg reconstrucţia mamară, ca să-şi refacă echilibrul fizic şi emoţional.

"Reintegrarea socială a pacientelor se face mult mai bine. De asemenea, pacientele pot și ele să meargă în sfârșit la un ștrand", spune dr. Adrian Tirla, chirurg plastician la Spitalul Judeţean din Oradea.

Pe altele, însă, trauma produsă de această intervenție le face să refuze operația de reconstrucție mamară, spun medicii. Aşa s-a întâmplat şi la Spitalul Judeţean din Oradea.

"Anul acesta încă nu s-au efectuat din cauză că pacientele nu au venit, chiar dacă noi am fost de mai multe ori la comisiile oncologice, am discutat cu paciente. Unele dintre ele spun că au suferit destul", explică doctorul Tirla.

Un alt obstacol în faţa operaţiilor de reconstrucţie mamară a fost şi cei 500 de euro pe care pacientele le plăteau pentru materialele necesare intervenţiei. Însă, la sfârşitul lunii trecute s-a decis ca aceste proceduri să fie gratuite, în cadrul unui program naţional de reconstrucţie mamară.

"Casa de Asigurări eliberează o decizie prin care asiguratul își procură aceste dispozitive, se duce la furnizorul de dispozitive, 
se face o factură și pe baza facturii se vine la Casa de Asigurări și se decontează aceste aparate", a detaliat dr. Ionuţ Gheorghe, directorul CAS Bihor.

"Materialele pentru subprogramul de implanturi mamare au sosit pe data de 27 noiembrie 2014 în număr de 23 de perechi de implanturi mamare și 10 expandere", susţine dr. Teodor Urda, şeful secţiei de chirurgie plastică.

Pentru ca o pacientă să fie supusă unei operaţii de reconstrucţie mamară, va fi consultată de un oncolog şi de un chirurg plastician, care vor stabili dacă va fi inclusă în programul național.

În fiecare an, în România apar 5 mii de cazuri noi de cancer mamar. Trei mii dintre paciente aleg să-şi refacă sânul.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri