Operaţiunea "Nepotul". Poliţiştii au prins un bărbat care a înşelat mai mulţi orădeni, pretinzând că are un deces în familie sau o urgenţă medicală

Data publicării:
nepot

Tupeu. Aceasta a fost calitatea principală a unui timişean de 24 de ani, care a înşelat mai mulţi orădeni printr-o metodă aparent banală, dar foarte profitabilă. Aborda mai ales persoane în vârstă şi, pretinzând că e un nepot pe care nu l-au mai văzut demult, le cerea bani pentru o înmormântare sau pentru un tratament urgent. A reuşit în acest fel să adune într-o singură zi aproape 2.000 de lei.

Punctul de plecare în acţiunea care a dus la prinderea suspectului a fost un apel telefonic primit miercuri de un poliţist de proximitate din Oradea. Un bărbat de 79 de ani i-a spus agentului că, în timp ce se afla acasă, un necunoscut i-a bătut la uşă şi i-a cerut bani. S-a prezentat ca un nepot al bătrânului şi susţinea că are probleme urgențe, motiv pentru care are nevoie de o sumă de bani. 

Reclamantul spunea că tânărul care venise la uşa lui prezenta aceleaşi semnalmente care îi fuseseră aduse la cunoştinţă anterior de poliţiştii de proximitate orădeni, în cadrul unei campanii preventive desfăşurată în acest an.

Metoda „Nepotul", folosită pentru comiterea infracţiunii

Poliţiştii nu erau străini de modul de operaţiune al necunoscutului. „Suspectul abordează, fie pe stradă, fie la domiciliu, doar persoane în vârstă, pretinde că ar fi o rudă îndepărtată a acestora, respectiv un nepot pe care nu l-au mai văzut de o lungă perioadă de timp şi solicită bani pentru a înmormânta o rudă comună care ar fi decedat sau pentru rezolvarea urgentă a unor pretinse probleme medicale pe care le-ar avea ruda respectivă", spun oamenii legii.

Investigaţiile anchetatorilor orădeni au dat roade în aceeaşi zi: în zona Pieţei Bucureşti din oraş l-au găsit pe cel care corespundea semnalmentelor date de reclamant.

Oamenii legii au aflat că este vorba de un bărbat de 24 de ani, din Lugoj, judeţul Timiş, care ar fi autorul a trei infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Nepotul", comise într-o singură zi - 18 decembrie - în Oradea. De fiecare dată, victime au fost persoane în vârstă, de la care suspectul ar fi obţinut 1900 de lei.

Mai mult, pe parcursul acestui an, bărbatul ar mai fi dat 8 lovituri în oraş, de pe urma cărora s-a ales cu peste 16.000 de lei.

Timişeanul a fost reţinut şi a fost prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

reporter: Laura Breb
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri