Opt cadre universitare cer demisia ministrului Culturii

Data publicării:
stiri demisie barbu

Comisia condusă de Daniel Barbu este cea care, la nivel naţional, stabileşte doctoranzii şi titlurile de conducători de doctorate în domeniul sociologiei şi ştiinţelor administrative. Dar, din luna mai a anului trecut, comisia nu s-a mai întrunit şi nu a mai rezolvat niciun dosar, blocând astfel activitatea universitara.

„Sunt 120 de teze de doctorat care aşteaptă de luni bune la comisia noastră care trebuie evaluate şi validate sau respinse de comisia CNATCDU. Şi aceştia doctoranzi aşteaptă chiar şi de un an să primească titlul de doctor. Eu personal mi-am depus teza de abilitare la mijlocul lui iunie 2012", spune conf.dr. Adrian Hatos, de la Universitatea din Oradea.

Alte 15 cadre universitare din ţară aşteaptă ca această comisie să se pronunţe în dosarele depuse pentru abilitatea de conducător de doctorat. Blocarea de acum ar putea duce la o criză a profesorilor universitari.

„Ţinând cont de tendinţele actuale, foarte mulţi coordonatori de doctorate se pensionează şi rămâne un gol în ceea ce priveşte coordonarea de doctorate şi mulţi tineri care vor dori să înceapă doctoratul nu vor avea îndrumători. Şi s-ar putea ca în 2-3 ani de zile să fie probleme", crede dr. Sorin Cace, din cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.

În plus, lipsa de coordonatori de doctorate va afecta şi activitatea didactică a universităţilor. Întârzierea acordării acestor titluri duce la imposibilitatea profesionalizării cadrelor universitare. Fără doctorat, profesorii nu mai pot promova, în condiţiile în care este o nevoie mare de cadre universitare.

„Aceste comisii acordă şi titlul de doctor. Ai susţinut doctoratul oriunde în România, dacă ele nu se întâlnesc sau dacă se întâlnesc o dată la şase luni, dacă ai susţinut doctoratul în iunie, iulie, şi dacă au doctorat devin automat asistenţi. Nu pot să îi pun asistenţi decât din 1 octombrie 2014", susţine prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.

Cei afectaţi de activitatea defectuoasă a comisiei de la nivel naţional au mai sesizat problema într-un memoriu depus în urmă cu mai bine de o lună la Ministerului Educaţiei, însă nu au primit niciun răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri