ORADEA. Bani europeni pentru exploatarea apei geotermale

Data publicării:
bani apa termala

O resursă ieftină, nepoluantă și ușor de obținut ar putea fi folosită tot mai mult pentru încălzirea locuinţelor din Oradea. Este vorba despre apa geotermală, la exploatarea căreia au contribuit și specialiștii islandezi, printr-un proiect cu fonduri nerambursabile. Acesta permite reinjectarea în pământ a apei folosite pentru producerea căldurii și extinderea numărului de imobile care beneficiază de această resursă.

Gheorghe Matei are 78 de ani şi locuieşte într-un bloc din Oradea încălzit cu apă geotermală. A beneficiat de un experiment al universității locale, care de 40 de ani produce căldură cu ajutorul apei termale extrase din adâncuri cu ajutorul unei sonde.

Pe lângă confortul oferit, încălzirea cu apă geotermală oferă și economii în ceea ce privește costurile de producție. Astfel, o gigacalorie produsă cu ajutorul gazului înseamnă o cheltuială de 160 de lei, în timp ce preţul uneia obţinută din apa geotermală este de 86 de lei.

Cei până la 45 de litri de apă fierbinte extrași din pământ de sonda din zonă sunt folosiți la încălzirea a 20 de imobile printre care Universitatea Oradea, Biblioteca judeţeană sau Liceul Sportiv. De curând, instalația a fost completată cu un sistem de injecţie a apei utilizate.

Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea: "După ce apa este folosită pentru încălzirea locuinţelor, ea este transportată cu ajutorul unei conducte 1600 de metri până la instalaţia din spatele meu, de unde este reinjectată la o adâncime de aproape 3.000 de metri."

Acest sistem a fost realizat cu ajutorul unor fonduri oferite de Norvegia, Islanda și Liechtenstein și va permite în viitor conectarea mai multor locuințe din Oradea la rețeaua de încălzire pe bază de apă geotermală.

Daniel Ţigan, managerul de proiect: "Obiectivul principal al proiectului este de a valorifica energia geotermală produsă în sonda de la Universitate, de a creşte potenţialul sondei şi de a exploata zăcământul geotermal în Oradea în condiţii de sustenabilitate şi durabilitate."

În prezent cel mult 7% din energia utilizată pentru încălzirea imobilelor din oraș este obținută din apa geotermală.

Mircea Mălan, viceprimarul Oradei: "Cât mai mult din energia termică a oraşului să se producă prin valorificarea apei geotermale. Mai mult decât atât, sperăm să ajungem la situaţia care presupune utilizarea energie din apa geotermală în cascadă."

Arni Gunnarsson, inginer geotermalist: "Până acum putem spune că rezervorul poate susţine o producţie mai mare (de apă - n.n.), putem creşte numărul de case conectate la apă geotermală. Putem creşte utilizarea. Cât? Nu ştim! Trebuie făcută exploatarea în trepte."

Noul sistem va avea un efect pozitiv și asupra mediului.

Proiectul de la Oradea este singurul din România realizat exclusiv fonduri nerambursabile în valoare de 17,6 milioane de lei. În țară există doar 5 sonde de reinjecţie, faţă de aproape 100 de sonde de extracţie a apei geotermale.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Jimmy Carter, la aproape 100 de ani, desființează mitul vieții la azil. Fostul președinte SUA e de...
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Cum arată Camila Cabello într-o zi obișnuită, fără machiaj. Artista, surprinsă la o plimbare cu mama sa
Film Now
Ben Affleck, detalii neștiute despre căsnicia lui cu Jennifer Lopez. Motivul pentru care actorul apare...
Adevarul
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și...
Newsweek
Șeful spionilor care l-a îndemnat pe Putin să invadeze Ucraina, sacrificat. Anterior fusese arestat
Digi FM
Cum a reacționat Monica Gabor când a aflat că Irina Columbeanu vine în România să-și vadă tatăl. Ce...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Dakota Johnson, accident vestimentar la „Jimmy Kimmel Live”: Rochia mea…pur și simplu s-a desprins
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia