Sari la conținut

ORADEA | Concert de muzică klezmer în sinagogă

Cunoscută peste tot în lume, muzica klezmer este un simbol al culturii evreilor. Una dintre cele mai titrate formații de gen activează în Oradea. Ea a luat ființă în comunitatea evreiască din oraş și a fost ideea lui Gyuri Vilan, cel care în urmă cu 30 de ani a înființat și un cor de muzică evreiască. La 10 ani de la dispariția lui Gyuri, în memoria sa, colegii de scenă au umput cu acordurile muzicii klezmer cea mai mare sinagogă neologă din Europa de sud-est.

Cântată în game minore, muzica Klezmer se remarcă printr-o ușoară tristețe, dar și melancolie. Era muzica adorată de Gyuri Vilan, sufletul unor ansambluri de muzică evreiască create în Oradea.

"El era sufletul corului, a formației. 30 și ceva de ani el a fost singur cu acordeonul și corul. Era fericit când era pe scenă. Muzica klezmer este înrădăcinată în muzica popoarelor cu care au trăit împreună evreii. Este clezmer de origine românească, moldovenească, ucrainiană, rusească, din Balcani", explică violonistul violonistul Nicolae Levi.

"Înainte de a se forma orchestra de klezmer, exista un cor al comunității evreilor din Oradea și pe baza acestui cor i-a venit ideea lui Gyuri Vilan ideea să facem o formație de klezmer. Prima dată mai puțini, apoi am "racolat" colegii de la Filarmonică să ne ajute", spune contrabasistul Boroș Conrad Petru.

kletzmer2

Spectatorii au fost încântaţi de ce au auzit.

"Eu vă spun un singur lucru: nu am văzut un om care aude de prima dată, să nu-i placă."

"Îmi place atmosfera, evreii, țara - îmi place totul legat de ei, cultura. Tot ce e legat de evrei e o pasiune pentru mine."

Un membru al formației a participat la concert via Skype după ce a suferit un transplant de cord în Israel.

"După șase luni și jumătate de așteptări, această minune a avut loc în 15 martie, iar la 9 luni după eveniment pot să spun că mă simt bine", a transmis Andrei Seidler, membru al Hakeshet Klezmer Band. "Medicii mi-au spus că se impune un transplant, fiind singura șansă de salvare. Dar la momentul respectiv, în România evidența transplanturilor și transparența acestora era foarte foarte întunecată, nu era transparentă și mi-am dat seama că șansele de transplantare sunt minime."

Formația Hakeshet Klezmer Band va susține în perioada următoare mai multe concerte cu muzică specifică evreilor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța