Sari la conținut

ORADEA. Şcoală în limba engleză pentru copiii străinilor din parcul industrial

Premieră în Oradea, unde se va deschide o școală pentru copiii străinilor din Parcul Industrial al orașului. Prima şcoală particulară cu predare în limba engleză din municipiu va funcţiona de la toamnă în campusul Colegiului Economic "Partenie Cosma". Înfiinţarea şcolii a fost aprobată astăzi de consilierii locali.

Delia Ungur, managerul ADLO: "Va fi o şcoală privată cu predare exclusiv în limba engleză în sistem Cambridge. Profesorii vor fi vorbitori nativi de limba engleză."

Şcoala este înfiinţatã în urma colaborãrii dintre Agenţia de Dezvoltare Localã, Asociația Parteneriat pentru Educație şi Fundația Lumina Instituții de Învãțãmânt din București. Elevi vor fi copiii angajaţilor strãini din parcul industrial al oraşului, dar şi şcolari din zonã care vor sã aprofundeze limba englezã.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: "Întrucât oraşul nostru nu are capacitatea ca entităţi private sa înceapă o astfel de şcoală ca la Cluj, Timişoara sau Bucureşti, am decis să amorsăm noi acest proiect."

Potrivit unui studiu al ADLO:
- 95% dintre companiile chestionate consideră oportună dezvoltarea unei școli internaționale în Oradea,
- 66% dintre firme consideră că demersurile pentru acest proiect ar trebui începute cât mai repede, iar 33% dintre companii au răspuns că proiectul ar trebui demarat în următorii ani.

La întrebarea "Câți angajați ai companiei dvs și-ar trimite copiii la școala internațională?", companiile au răspuns:
- Între 3 și 6 ani: 46 de copii
- Între 6 și 9 ani: 51 de copii
- Între 10 și 14 ani: 56 de copii
- Între 15 și 18 ani: 59 de copii

Specialiştii în educaţie cred cã sistemul privat cu predare într-o limbã strãinã va completa învãţãmântul de stat.

Mihai Maci, profesor universitar: "În lumea occidentalã s-au fãcut diverse studii referitoare la adecvarea programului la înţelegerea elevilor şi la adecvarea programei la cerinţele pieţei, lucruri pe care învâţãmântul nostru le-a tot amânat."

Şcoala va funcţiona de la toamnã în campusul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş