Sari la conținut

Palatul Stern din Oradea, reabilitat cu forţa. Proprietarii vor da banii înapoi în următorii 10 ani

Palatul Stern este situat în centrul Oradei, pe Corso, iar în acest an împlineşte 100 de ani. Clădirea este considerată una dintre cele mai frumoase din oraș.

"Este decorată în stil lehnerian cu motive seducătoare vegetale, cu bulbi cu inimi, cu o decoraţie luxuriantă. Similar cu acest imobil sunt multe clădiri din Budapesta şi Viena", explică Ramona Novicov, de la Universitatea din Oradea.

Frumusețea palatului este eclipsată de starea de degradare în care se află. Hoții de fier vechi au început să-i dea târcoale, iar oamenii străzii și-au găsit adăpost în curte. Acum doi ani, autoritățile locale le-au cerut locatarilor să ia măsuri și să repare clădirea. Unii proprietari au invocat faptul că nu au banii necesari și lucrările nu au fost niciodată pornite.

"Noi, proprietarii care suntem aici, nici unul nu suntem de meserie ca să rezolvăm şi cu arhitecţii şi cu hârtiile, adică birocraţia. E nevoie ca cineva specializat în domeniu să facă această treabă", susţine Maria Mureşan, preşedinta asociaţiei de proprietari 10 A.

În această situație Primăria a decis să reabiliteze Palatul Stern pe cheltuiala proprie. În schimb, locatarii trebuie să returneze 80% din valoarea lucrărilor, în rate pe 10 ani. În cazul în care nu sunt de acord cu condiţiile de finanţare a primărie restul de 20 de procente va trebui returnat bugetului local, iar proprietăţile ipotecate.

Locatarii care nu vor plăti nu au de ales şi riscă să fie executaţi silit.

"Pentru executarea lucrărilor de intrevenţie se consemnează în scris şi se constituie un titlu de creanţă în care se stabilesc inclusiv termenele de plată a sumei datorată de fiecare deţinător notificat. În cazul încare totuşi nu se plătesc aceste sume de către deţinătorul notificat începe procedura de executare silită", explică Eugenia Borbei, directoarea Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Oradea.

Primăria a făcut deja licitația pentru reabilitarea Palatului Stern și le-a cerut constructorilor să refacă acoperișul clădirii și detaliile de pe faţadă.

"Se vor revizui elementele de lemn pe care se sprijină învelitoarea, sunt foarte importante acele console de lemn sculptate manual. Avem pe faţadele principale mai multe categorii de ornamente caracteristice stilului secesion", explică Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al Primăriei Oradea.

Lucrările la Palatul Stern vor costa un milion 200 de mii de lei. Ele vor începe în această lună și trebuie finalizate până în luna decembrie a anului viitor.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboș

Pe aceeași temă