Parcul din Șanțul Cetății Oradea este vandalizat zilnic

Data actualizării: Data publicării:
RAW_PARC_VANDALIZAT_3

Bănci rupte, panouri distruse și zeci de stâlpi de iluminat smulși sau culcați la pământ. Este peisajul dezolant care îi întâmpină pe turiștii ce trec prin parcul dendrologic amenajat în Cetatea din Oradea. Zona nu este păzită și nu trece o zi în care vandalii să nu-și facă simțită prezența. Administratorii Cetății vor să monteze camere de supraveghere ca să-i prindă pe cei care produc pagube lunare de mii de lei.

"Problemele încep încă de la intrarea în parc. Afișul care conține harta Cetății a fost distrus aproape în întregime. Vandalii au distrus cartonul și au spart sticla de protecție", a relatat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea.

Urmele vandalilor se văd și în interiorul parcului dendrologic. Zeci de bănci au fost rupte, în timp ce mai bine de 20 de stâlpi de iluminat au fost culcați la pământ.

"Un gest necugetat, nepoliticos, în loc să de întrețină, mai ales tineretul."

"- Cum i-ați cataloga pe cei care fac așa ceva ?
- Inculți, necivilizați."

"Nu am văzut niciodată, dacă vedeam sunt atât de îndrăzneață ca să îi iau la răspundere."

"În apropierea lacului, zona preferată de turiști pentru a-și face fotografii, afișele care conținea informații despre fortificație, dar și despre arborii din Șanțul Cetății au dispărut pur și simplu", susţine Claudiu Mihuț.

RAW_PARC_VANDALIZAT_1
RAW_PARC_VANDALIZAT_1

Anul trecut, au fost prinși doi vandali, dar nu au fost obligați să plătească pagubele pentru că proveneau din centrele de plasament și nu aveau nicio sursă de venit. Paznicii Cetății spun că prin contract sunt obligați să securize doar intrările și spațiile muzeale din interiorul fortăreţei. Astfel șanțurile Cetății și parcul dendrologic nu sunt supravegheate.

Administratorii Cetății vor fie să monteze camere de supraveghere, fie să crească numărul de paznici. Pagubele produse în fiecare lună sunt destul de mari.

"Cred că undeva în jur de 5000 de lei pe lună. Pagubele se produc ziua, nu noaptea pentru că noaptea e închis dar ziua fiind o zonă mai ferită, scăpată de controlul paznicilor", spune Ionuț Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea.

Amenajarea Parcului Dendrologic din Șanțul Cetății Oradea a început în 2007. Zona are o suprafață de peste 24.000 de metri pătrați, iar valoarea totală a investițiilor a fost de aproape un milion 600 de mii de lei.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri