Potrivit unui proiect de lege, amenzile pentru greșeli în trafic vor fi de 20 de ori mai mari decât salariul minim 

Data publicării:
amenzi

În timp ce autoritățile competente nu fac nimic pentru a remedia situația deplorabilă a drumurilor din România, nu puțini fiind șoferii care s-au plâns că și-au stricat mașinile după contactul cu gropile din şosele, fără să fie despăgubiţi în vreun fel, Ministerul de Interne pregătește un nou cod rutier care prevede amenzi de până la 16.000 de lei, dar și suspendarea permisului pentru o perioadă de patru ani.

Șoferii care produc accidente pentru că au forțat culoarea roșie a semaforului vor rămâne fără permis timp de trei ani și vor primi între 125 și 200 de puncte de amendă, adică o sancţiune de 16.000 de lei (aproximativ 3.500 de euro). Acum pentru această abatere pedeapsa este de doua luni fără permis si maximum 8 puncte-amendă. Cifrele vehiculate ii sperie pe conducătorii auto care spun că nu e normal să aplici amenzi mult peste nivelul salarizării din România. "Poate nu valorează mașina cât amenda." 

Penalizările sunt drastice si pentru cei care ignoră regulile la trecerea la nivel cu calea ferată. Sanțiunile ajung până la 200 de puncte amendă. Șoferii care produc accidente din cauza consumului de alcool pot rămâne fără permis 4 ani. Proiectul este în dezbatere publică timp de zece zile și a atras un val de nemulțumiri din partea șoferilor.

În prezent, un punct amendă valorează 80 de lei, însă, o dată cu apropiata mărire a salariului minim la 1000 lei, poate ajunge la 100 de lei.

reporter: Claudiu Mihuț

operator: Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri