Sari la conținut

Primăria Oradea vrea să preia pădurea din Felix, în schimbul alteia de trei ori mai mare

Pista de alergare de peste un kilometru din pădurea Băilor Felix este locul unde în fiecare an se antrenează loturile naţionale de atletism. De mai bine de un deceniu a fost lăsată în paragină, dar chiar şi aşa, este şi acum folosită de sportivi.

"Ar putea să fie şi mai bine, e un pic cam dură, prea tare suprafaţa", crede Andrei Ştefana, component al lotului naţional de atletism.

"Noi alergăm mult mai repede şi atunci suferă tendoanele şi articulaţiile când e mult prea dură, pentru noi ar trebui uneori stropită", consideră Margareta Barbu, antrenoare în cadrul lotului naţional de atletism.

Acum cinci ani autorităţile comunei Sînmartin, care administrează Băile Felix, au vrut să preia de la Romsilva pista de alergare.

"Ne-au solicitat o sumă considerabilă, un milion de lei, pentru a putea trece această pistă în proprietatea noastră pentru a o întreţine. Atunci nu am mai considerat oportun să investim atâţia bani", povesteşte Lucian Popuş, primarul comunei Sînmartin.

Situaţia s-ar putea schimba dacă primăria Oradea va reuşi să preia pădurea de lângă Băile Felix, întinsă pe aproximativ 135 de hectare. Ideea a fost lansată odată cu proiectul de alipire a comunei Sînmartin la municipiu. Edilii vor să investească în staţiune ca să atragă cât mai mulţi turişti, iar în acest sens pista va fi reabilitată, iar pădurea - transformată într-un imens parc.

"Intenţia este de a folosi, de a reabilita atât zonele astăzi publice din pădure, e vorba de pista de alergare, dar şi realizarea unora noi, a unor alei ecologice, poate chiar a unui parc de aventuri, tiroliană", a detaliat Eduard Florea, city-managerul Oradei.

În schimbul pădurii din Băile Felix, Primăria Oradea oferă la schimb o suprafaţă împădurită de 300 de hectare în zona comunei Paleu. În calitate de administrator al pădurii din staţiune, Direcţia Silvică Bihor a anunţat că schimbul poate fi făcut doar la iniţiativa Romsilva.

"Avem doar dorinţa unei entităţi, iar statul nu poate să o facă până nu există şi un act normativ în sensul ăsta", explică  Adrian Florescu, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Decizia finală o va lua Ministerului Mediului, în a cărei subordine se află Romsilva.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă