Primarii falimentari riscă închisoarea

Data publicării:
primari
Primăria din comuna bihoreană Avram Iancu are un buget anual de aproape o jumătate de milion de lei, însă datoriile ating aproape 600 de mii de lei. Edilii spun că nici acum nu au primit din bugetul central finanţarea pentru un drum şi reţelele de apă şi canalizare din localitate.
 
„Nu ne-au venit banii de la Guvern, numai eșalonat și nu la timp și datorită acestui fapt mai avem ceva datorii", explică Teodor Matica, primarul comunei Avram Iancu .
 
În această situaţie, noua ordonanţă privind insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă administraţia comunei să declare la Fisc situaţia de criză financiară. Mai ales că îndeplineşte criteriile legale în acest sens. 
 
„Neplata obligațiilor către furnizori pe o perioadă mai lungă de 180 de zile și suma acestora să depășească 15% din bugetul unității administrativ teritoriale", detaliază Ioan Mihaiu, directorul executiv al Direcției de Finanțe Bihor
 
La fel se întâmplă şi în comunele Bunteşti, care nu are buget din cauza lipsei consiliului local, şi Cărpinet, unde datoriile de un milion 200 de mii de lei sunt duble faţă de buget. Edilii se tem că procedura insolvenţei va duce la închiderea efectivă a primăriilor.
 
„Sunt omul guvernului în teritoriu, cum să mă închid eu pe mine? Nu e bună. Datoriile trebuiau analizate fiecare în parte să vedem de unde au venit aceste datorii", spune primarul comunei Avram Iancu.
 
Iar dacă erau create de întârzierea decontării banilor de către Guvern, edilii pot să ia exemplul economiştilor Primăriei din Oradea.
 
„Am prevăzut în contracte prin care obligația de plată devină exigibilă în momentul în care primim banii de la ministere sau din bugetul de stat", explică Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea  
 
Ordonanţa care prevede insolvenţa localităţilor cu datorii nu arată cine ține socoteala primăriilor care trebuie să declare starea de criză financiară. 
Dacă nu declară la Fisc situaţia datoriilor, primarii cu probleme riscă să fie amendaţi cu până la 50 de mii de lei ori să fie trimişi un an după gratii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri