Sari la conținut

Primarul de Baia Mare, reţinut pentru 24 de ore. Cătălin Cherecheş este acuzat de luare de mită

"Ce să facem? Respectăm legea şi facem sport mult. Cred că organele o să poată spună exact despre ce este vorba. Eu cred că este vorba despre politică", a declarat primarul Cătălin Cherecheş, înainte de a se urca în maşina procurorilor DNA.

Anterior, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, primarul Cherecheş îşi susţinea nevinovăţia: "În acest moment sunt în biroul meu de la primărie și stau de bunăvoie la dispoziția celor care își fac doar datoria. Orice nelămurire există, o lămurim. Îi rog pe toți cei care mă cunosc și știu cine sunt, să nu creadă toate minciunile lansate de unii din dorința de a mă vedea în genunchi."


Într-un comunicat al DNA se arată că totul a început în 2014, când primarul Cătălin Cherecheş i-ar fi propus unei persoane să ocupe o funcţie de conducere în clubul de fotbal FCM Baia Mare. Procurorii susţin că edilul i-ar fi promis acesteia sprijin financiar „atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât și pentru continuarea în bune condiții a activității clubului, cu condiția ca o parte din banii primiți de club să-i fie remiși edilului".

În acest fel, spun anchetatorii, între martie şi august 2015, Cherecheş ar fi pretins de la persoana respectivă 70.000 de lei, care a fost plătită în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar.

"În perioada imediat următoare, inculpatul Cherecheș Cătălin, pentru a propune Consiliului Local al municipiului Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 - 1.200.000 de lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială. La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranșă de bani, în același cuantum, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului", au transmis procurorii anticorupţie.

Pentru a-i fi daţi banii ceruţi, investigatorii susţin că pe 22 aprilie, primarul de Baia Mare i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei, lucru pe care acesta l-a şi făcut.

"În același context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheș Cătălin fiind găsită suma de 30.000 lei", spun reprezentanţii DNA.

Primarul băimărean a fost dus în această seară la Cluj-Napoca, iar miercuri va fi dus la Tribunalul Cluj, cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş