Producătorul certifică: angiograful cumpărat de spitalul judeţean din Oradea e nou, dar are şi componente reciclate

Data publicării:
angiograf

În urmă cu câteva săptămâni, presa locală a primit câteva fotografii din partea unui anonim în care angiograful spitalului judeţean din Oradea apărea ambalat în cutii. Pe ele figura numele companiei Philips Refurbished Systems, ceea ce ar indica prezenţa unor piese reciclate în angrenajul aparatului.

Livia Banu, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea: "Documentele depuse la dosar certificau că achiziția s-a făcut în termeni corecți. Este o situație oarecum particulară pentru că producătorul consideră aparatul ca fiind nou, dar conținând și piese reciclate."

Angiograful a fost achiziţionat în vara acestui an printr-un proiect transfrontalier cu fonduri europene în valoare totală de peste 2 milioane de euro.

Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea: "Potrivit regulilor finanțatorului, nu avem voie să cumpărăm aparate second hand. În același timp conform normativelor producătorul a definit acest aparat ca fiind unul nou și nefolosit."

Şi producătorul susţine că angiograful este nou, cu un minim de piese reciclate

„Angiograful (…) este asamblat în întregime în fabrică, este nou în această formulă și nu a mai fost trimis sau instalat înainte la un alt client. Totuși, ca parte integrantă a politicii noastre de mediu, sistemul cuprinde un minimum de componente mecanice reciclate, dar rețeaua electrică, computerul și generatoarul sunt în totalitate noi", este răspunsul companiei Phlilips.

Aparatul a fost verificat şi de o echipă a Comisiei Naţionale de Control al Activităţilor Nucleare. Conducerea spitalului susţine că a cerut acest control pentru un alt angiograf, mai vechi, achiziţionat acum 5 ani.

Dr. Lucia Daina, managerul Spitalului Clinic Județean din Oradea: "Controlul care s-a efectuat ieri în unitatea noastră nu a fost doar pentru angiograful nou cumpărat, ci și pentru cel vechi. Ni s-au cerut o serie de documente pe care le-am pus la dispoziția echipei de control. Au fost verificate și permisele medicilor și dacă aceștia au efectuat cursurile obligatorii."

Concluziile acestor verificări vor fi făcute de CNCAN vor fi făcute publice abia peste câteva zile.

reporter: Florina Fofiu
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri