Profesorii universitari pensionaţi, înapoi la catedră

Data publicării:
stirea 203 20profesori-53170

În 2011, sute de profesori universitari din toată ţara au fost scoşi de la catedrala pe motiv ca au împlinit varsta de pensionare de 65 de ani. O noua ordonanță de urgenţă care modifică statutul cadrelor didactice, le oferă acum ocazia să-şi reia activitatea. Unii profesorii spun ca initiativa ar trebui să ia în calcul capacitatile intelectuale ale profesorilor pensionari.

Mihai Drecin - profesor uniersitar pensionar

„Profesorii care din punct de vedere fizic şi intelectual sunt capabili să continue activitatea didactică. Din punct de vedere intelectual, adică să fie în stare să ţină pasul cu cerinţele cercetările ştiinţifice ale momentului".

Doctoranzii consideră că revenirea la catedra a profesorilor din școala veche le dă posibilitatea să învețe de la specialiștii cu exeriență bogată.

Dan Apăteanu - doctorand

„Consider că putem beneficia de o experinţă utilă a profesorilor, astfel că este un lucru bun. Este de dorit să avem îndrumare din partea lor".

Profesorii care au pensii de peste 2200 de lei vor fi obligati să aleagă între pensie şi salariu, iar cei cu venituri sub aceata suma vor fi plătiţi cu ora. Însă toţi vor avea contracte de muncă. Universitatea din Oradea analizează deja posibiliatea angajării la Scoala Doctorală a câtorva zeci de cadre universitare pensionate.

Prevederea a intrat în vigoare la începutul lunii martie. Multe dintre Universităţi cer acum lămuriri Ministerului pentru a afla sursa de finantare a viitorilor angajati.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri