Recent refăcută, Piaţa Unirii din Oradea este "pătată" cu... gumă de mestecat

Data publicării:
piata unirii

Miile de dale de porfir, o piatră specială adusă tocmai din Italia, au schimbat la faţă cel mai important loc public din oraş. Guma aruncată pe jos de trecători pătează însă suprafaţa porfirului, ceea ce dă mari bătăi de cap municipalităţii.

Ionel Ban, directorul de producție al firmei de salubritate: "Din cauza faptului că are aderența destul de mare la anumite suprafețe, problema îndepărtării e deosebit de dificilă. Există, am înțeles, posibilitatea îndepărtării cu anumite aparate cu abur, care ajută la dezlipirea acestor pete create de guma de mestecat."

Până când firma de salubritate va cumpăra un astfel de aparat rămâne varianta unei curăţiri mecanice.

Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea: "Reprezentanții firmei de salubritate spun că este imposibilă îndepărtarea gumelor de mestecat lipite de caldarâm prin simpla măturare a străzilor. Pentru acest lucru ar trebui folosită o daltă, dar care ar putea avaria dalele."

Orădenii sunt de acord că gestul este nepotrivit şi că ar merita amendat.

"Lipsa educației și consider că în ritmul acesta de unde am pornit să trăim în mizerie și ne vom plânge în continuare că Oradea arată mizerabil."

"- Obicei prost, care trebuie stârpit total.
- Cum?
- Amenzi!"

La amenzi s-au gândit şi autorităţile locale, însă, până acum, nicio persoană nu a fost sancţionată pentru un astfel de gest.

Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Oradea: "Începând cu luna ianuarie, la nivelul Poliției Locale Oradea s-a format o patrulă cu rol de a supraveghea zona Pieţei Unirii și Republicii pietonal pentru a descuraja fenomenul aruncării pe străzi sau trotuare a reziduurilor de orice fel: hârtii, semințe, ambalaje sau chiar resturile de la gumele de mestecat."

Primăria Oradea a cerut firmei care a amenajat piaţa o soluţie tehnică prin care dalele să poată fi curăţate fără ca piatra naturală să fie afectată.

Ioan Maghiar, managerul de proiect al Pieței Unirii: "Vor trebui identificate soluții tehnice agreate împreună cu constructorul, cel care a oferit și menține o garanție pe lucrare."

Gumele de mestecat aruncate la întâmplare de trecători în Piaţa Unirii nu reprezintă singura bătaie de cap pentru edilii orădeni. Flacoanele şi ambalajele au apărut deja pe spaţiile verzi, iar gazonul unuia dintre scuaruri a fost distrus de o maşină de aprovizionare în luna decembrie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri