Referendum în Duminica Floriilor. Localnicii din Dragomirești, Maramureş, vor ca oraşul să redevină comună

Data publicării:
referendum Maramures

"- Dacă sunteți de acord să se desființeze orașul, puneți stampila pe DA. Dacă sunteți de acord să nu se desființeze, puneți pe NU.
- Am înţeles.
- Duceți-vă, vă rog, la cabină."

2616 de locuitori cu drept de vot din Dragomirești au fost aşteptaţi duminică la urne pentru a decide dacă oraşul lor va reveni la rangul de comună. Pentru referendumul organizat în premieră pentru Maramureș au fost alocaţi 17 mii de lei din bugetul local şi au fost stabilite două secții de votare: una la căminul cultural şi a doua la sala de sport. În urmă cu 12 ani, aceiași localnici votau ca localitatea lor să devină oraș.

"Atunci, la momentul respectiv, lumea așa a crezut ca e bine. S-a făcut la Săliștea de Sus oraș… fiind vecini cu ei, am crezut că nu ne vom lăsa mai prejos, dar ne-am înșelat. Acum le-am făcut toate demersurile, sunt liberi să își exprime dorința", explică Mihai Fițigău, viceprimarul din Dragomirești.

"- Vrem să revenim înapoi la comună!
- De ce?
- De ce impozitele sunt foarte mari, nu e un loc de muncă, n-are rost."

"De oraș suntem lămuriți. Atâta impozit să crească…că ne înnebunește impozitul!"

"Pentru ca referendumul să fie valabil, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, altfel spus 780 de oameni", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Până la ora 17, doar puțin peste 600 de oameni au trecut pe la urne; insuficient în acel moment ca referendumul să fie validat.

"Având în vedere că e sărbatoare, în ajun de sărbători, nu sunt prezenți acasă, majoritatea sunt plecați", a încercat o explicaţie Zamfira Bogdan, președintele secției de votare nr. 2.

La închiderea secţiilor, la ora 23, condiţia legală ca o treime dintre electori să-şi exprime opinia a fost îndeplinită. Astfel, au votat 871 de persoane, dintre care 826 au spus DA revenirii localităţii la statutul de comună.

Un astfel de referendum are doar un caracter consultativ. Potrivit unor precizări făcute în luna februarie de Ministerul Dezvoltării pentru Digi24 Craiova, "Legea nr. 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi, nu prevede posibilitatea trecerii de la statutul urban la cel rural a unei localități, respectiv trecerea unui oraș la statutul de comună și prin urmare nu exista o bază legală în care să se poată realiza această retrogradare".

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri