Remediile naturiste, preferate de tot mai mulţi români. În Oradea funcţionează 30 de magazine naturiste

Data publicării:
medicamente naturiste

Românii sunt tot mai interesaţi de medicina alternativă şi încearcă să-şi trateze afecţiunile cu ajutorul produselor din plante. Mulţi înlocuiesc drumul până la farmacia din colţ cu cel până la cel mai apropiat magazin naturist. Iar acestea din urmă sunt tot mai multe: doar în Oradea funcţionează 30. Tendinţa este evidentă şi pe internet: unul dintre cele mai mari magazine online de produse naturiste din România a înregistrat în primele luni ale anului o creştere a comenzilor de peste 40%.

Oana Ardelean este proprietara unui magazin de produse naturiste în Oradea. Îşi aduce aminte că la începutul anilor 2000, când părinţii ei au început afacerea, puţine persoane erau interesate de oferta lor. De atunci, situaţia s-a schimbat.

"De ce? Pentru că în principal nu au efecte adverse, deşi tratamentul este de mai lungă durată, (...) şi dacă eşti consecvent există rezolvare pentru orice", a explicat Oana Ardelean, proprietara unui magazin naturist.

Cele mai căutate sunt suplimentele alimentare, tincturile şi produsele cosmetice.

"Am ales sirop contra tusei pe bază de extracte din pin şi pătlagină, sunt foarte bune, n-au reacţii adverse", spune o clientă.

"Spirulină mi-am luat, pentru că e un polivitaminizant foarte bun şi îţi dă energie şi ajută un pic la slăbit."

Interesul oamenilor pentru astfel de produse este explicat şi prin preţurile reduse faţă de preparatele din farmacii. De exemplu, un sirop de tuse cu muguri de pin costă 8 lei, în schimb siropul prescris de medicul de familie poate ajunge şi la 30 de lei.

Aşa se face că numai în Oradea funcţionează 30 de magazine cu produse naturiste.

"Eu în general folosesc produse naturiste de ani de zile; nu recomand medicamentele decât în cazuri extreme", spune o orădeancă.

Însă medicii şi farmaciştii nu recomandă folosirea exclusivă a acestor produse.

"Niciun supliment alimentar, niciun ceai, nu poate înlocui un medicament alopat, un antibiotic, un inflamator când e nevoie de el. Şi eu recomand un supliment alimentar, dar doar ca adjuvant pe lângă terapia clasică medicamentoasă", a precizat Valentin Pantea, medic de familie.

Un studiu recent realizat de agenţia Coface arată că românii dau în medie 70 de lei pe medicamente în fiecare lună.

Reporter : Andrada Reşte
Operator: Ticu Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri