Sari la conținut
News Alert

RMN de sân, decontat de CNAS. Investigațiile de acest tip se pot face după efectuarea celorlalte proceduri

În fiecare an o treime din cele 9 mii de femei diagnosticate cu cancer mamar pierde lupta cu boala. Pe lângă aceasta, peste 80% dintre femeile din mediul rural nu au făcut niciodată un control preventiv. Sunt date care impun introducerea de urgență a unui program naţional de screening pentru cancerul de sân.
Până la implementarea acestuia, în noul Contract Cadru intrat în vigoare pe 1 iulie este prevăzută decontarea unor investigații de rezonanță magnetică - RMN la sân. Cu o condiție:

"Întâi sunt nişte etape de examinare şi dacă acele etape nu sunt relevante, atunci se trece la RMN", a precizat Augustin Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Completează Elena Moldoveanu, managerul Spitalului Municipal "Gavril Curteanu" Oradea: "Necesită și o altă fișă de examinare prin care se demonstrează că au fost epuizate și alte forme de examinare a persoanei respective. Se prezintă la medicul oncolog şi va primi un bilet de trimitere pentru această examinare."

"Este o investigaţie scumpă, nu este atât în scop preventiv, cât în scop de depistare a tumorilor şi evident, dacă este cazul, de tratarea lor ulterioară", atrage atenţia purtătorul de cuvânt al CNAS.

În opinia lui Irimia Cezar, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, această investigaţie "ar depista boala într-un stadiu incipient cu şanse mari de supravieţuire. Ştim acum că pentru investigaţiile care trebuie să le facă doamnele în mod gratuit se aşteaptă câte 3-4 luni de zile pentru a avea acces."

Majoritatea femeilor care şi-au făcut investigaţii pentru depistarea cancerului mamar le-au plătit din buzunarul propriu.

"Am o pensie de handicap de 272 de lei, din aceia trebuie să plătesc."

"Nu toată lumea are posibilitate, acesta-i adevărul. Eu am putut că m-au ajutat şi copiii."

Altele recunosc că aşteaptă programe gratuite ca să poate beneficia de astfel de analize.

"Când este pe gratis mă duc, am fost şi la mamograf cu sân, am fost şi cu uterul."

Specialiştii recomandă ca după vârsta de 20 de ani, femeile să-şi facă cel puţin o dată la 3 ani un control mamar şi o examinare clinică a sânilor. După 40 de ani, aceste investigații trebuie să fie anuale, spun medicii. Față de mamografie, RMN-ul la sân nu presupune expunere la iradiere.

În România, mortalitatea la pacientele cu cancer mamar este de 36%, mai mare decât media europeană sau cea mondială.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa