Sari la conținut

Români din Ungaria, la vot în Oradea

Familia Gabor s-a mutat în orașul maghiar Biharkeresztes în urmă cu cinci ani. Şi-au vândut apartamentul din România şi au cumpărat o casă în Ungaria. Şi-au păstrat cetăţenia română şi vin în ţară să voteze de fiecare dată.

"La fiecare votare am fost prezenți și ne-am dus să ne exercităm acest drept. E adevărat că stăm și trăim aici, dar avem tot interesul să participăm la tot ce înseamnă binele țării, categoric", spune Minodora Gabor.

În Oradea a votat şi Teodora, care a venit cu părinţii săi în vizită, în ţară.. Economista în vârstă de 27 ani s-a stabilit de aproape doi ani în Budapesta, unde și-a găsit un loc de muncă.

„Puteam să votez și la Budapesta. Au organizat foarte bine și la Ambasada României centre de votare, dar, cum am fost acasă weekend-ul acesta, am zis să vin cu familia mea să votez. Vreau ca într-o zi să ajung să votez cu cineva din pură convingere și nu să aleg răul cel mai mic", susţine Teodora Gabor.

La secția de votare din Oradea, românii stabiliţi în Ungaria se întâlnesc cu rudele sau cu foștii vecini.

"Cetățenii români care au domiciliul în străinătate dar care se află în ziua votării, în România pot să voteze la unele din secțiile organizate din România pe baza unor acte acestea fiind: pașaportul simplu dar cu mențiune țării de domiciliu, pașaportul temporar, tot așa - cu mențiunea țării de domiciliu și pașaportul electronic", a precizat Sergiu Mara, președintele secției de votare numărul 2 din Oradea.

În Biharkeresztes sunt aproape 500 de familii de români. Majoritatea locuitorilor sunt orădeni care s-au mutat în 2009, după ce și-au cumpărat o casă în orașul mahiar.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş