Sari la conținut

SATU MARE. Cavaleri și domnițe, în Cetatea Medievală Ardud

Atmosferă medievală, în acest sfârșit de săptămână, în Cetatea Ardud, din județul Satu Mare. Zeci de cavaleri vor lupta pentru inimile domnițelor sub ochii a mii de turiști. Totul în cadrul celei de-a șasea ediții a MedievArtFest, un eveniment dedicat în acest an Hronicarului pelerin. La eveniment sunt așteptați peste 5000 de vizitatori.

Zeci de scutieri, stegari, cavaleri și domnițe oriunde privești cu ochii. Așa arată zilele acestea curtea Cetății Ardud din județul Satu Mare.

„Cetatea datează de la 1481 când Bartolomeu Drag, descendent al Drăgoșeștilor de Maramureș, a construit această cetate. Căutam să o punem în valoare, să îi punem în valoare istoria”, spune Ovidiu Duma, primarul din Ardud.

Tema ediției din acest an festivalului medieval MedievArtFest este Hronicarul pelerin - Povestea Cavalerilor Templieri în Cetatea Ardud.

O poveste de aici, din turnul cel mare, unde istoricii au consemnat o graniță a retragerii cavalerilor templieri din Europa de Est”, a explicat Liviu Pancu, directorul artistic al MedievArtFest Ardud.

160 de cavaleri, domnițe și artiști de muzică medievală s-au pregătit intens în ultimele săptămâni pentru eveniment. Rareș Luca, din cadrul Ordinului Cavalerilor Lup, este unul dintre ei.

„M-am alăturat din cauza pasiunii pentru tot ceea ce înseamnă medieval, pentru tot ceea ce înseamnă cavaler și pentru valorile care se respecta în această societate și anume onoarea și respectul.”

Vizitatorii se declară încântați de atmosfera medievală recreată în Cetatea Ardud.

„Am venit împreună cu nepoțelul meu, pentru că ne place foarte mult la Ardud și suntem la a patra vizita deja.”

„Foarte interesant și chiar putem să intrăm într-o zonă medievală, cu tot ce este aici.”

Festivalul Medieval de la Ardud se va încheia duminică seara cu o spectaculoasă retragere cu torţe. Intrarea la eveniment este gratuită.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă