Sari la conținut

SATU MARE. Drumul plin de gropi spre graniţa cu Ungaria

Singura şosea pe care maşinile de mare tonaj pot ajunge la vama Petea, la graniţa cu Ungaria, arată ca după un bombardament. De mai bine de doi ani, în drumul județean Botiz-Petea, din județul Satu Mare, se cască gropi adânci, adevărate capcane pentru şoferi. Autoritățile județene promit acum că, în cel mult trei săptămâni, porțiunea de șosea va fi peticită.

"Drumul județean 194C Botiz - Petea - un drum tranzitat zilnic de sute de TIR-uri și de autoturisme. Pe o porțiune de 3,5 kilometri, însă, acesta este plin de capcane și reprezintă o adevărată provocare chiar și pentru cei mai experimentați șoferi", a observat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Tronsonul de drum este, de altfel, singura cale de legătura pentru mașinile de mare tonaj între Drumul Național 19 Baia Mare-Satu Mare și vama Petea.

"Dezastru! Plin de gropi", spune un şofer.

"E foarte rău pentru că…sunt cauciucurile, se întâmplă că se mai sparge o pernă de aer, agață…un coleg și-a agățat rezervorul…"

Oricât de experimentați ar fi, șoferilor le este imposibil să evite sutele de gropi din carosabil.

"E foarte rău. Am venit cu bicicleta și am pus-o în groapă și aproape jumătate roata a mers în, în groapă", susţine un localnic.

Și pentru șoferii de autoturisme tranzitarea zonei seamănă, mai degrabă, cu o cursă cu jaloane.

"- Tot timpul a fost așa, cu gropi.
- Și mașina?!
- Merg încet, prin gropi.
- Am văzut ca ați ocolit mai devreme.
- Da, mă mir cum de nu stă și radarul pe-aici", spune un şofer.

"- Cu ce viteză mergeți?
- Cu viteza mecului. A venit unu alatăieri, un Audi A6, nu a cunoscut drumul…din Franța a venit băiatul... și i-a rupt roata cu totul de la loc."

Autoritățile județene cunosc problema de la Botiz. De vină, susțin acestea, ar fi contestația făcută în luna martie de una din firmele perdante la licitația în valoare de 100 de milioane de euro, ce vizează reparații urgente pentru aproape 300 de kilometri de drumuri din Satu Mare.

"După 22 de luni de procedură de achiziție s-a finalizat săptămâna trecută la Curtea de Apel Oradea prin respingere a constestațiilor depuse", a declarat Csaba Pataki, președintele CJ Satu Mare.

Potrivit Consiliului Județean Satu Mare, în cel mult 3 săptămâni, drumul va intra în reparații. Totodată, în doi ani, traficul de mare tonaj spre vama Petea va fi direcționat pe o altă rută, odată cu construirea centurii de ocolire a municipiului Satu Mare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă