Sari la conținut

SATU MARE. Localnicii din Ardud nu vor ca în oraşul lor să fie găzduiţi migranţi

UPDATE: În urma revoltei localnicilor, Asociaţia Freres România a anunţat că renunţă la intenţia de a amenaja în Ardud un centru pentru imigranţi. 


Vestea că în satul Mădăras, parte a oraşului Ardud, vor fi găzduiţi migranţi s-a răspândit după ce o asociaţie caritabilă a organizat interviuri pentru angajarea unor paznici. Oamenii credeau că vor lucra la un cămin de bătrâni, însă acolo au aflat că era vorba de un azil de migranţi. Acesta ar urma să fie amenajat în case deţinute de Asociaţiei Freres România, cu sediul în Satu Mare.

"S-a obţinut informaţia de la cetăţeni că s-ar intenţiona aducerea unui număr de emigranţi ce vor fi cazaţi în cele două locaţii pe care le are această organizaţie în Mădăras", spune Ovidiu Duma, primarul oraşului Ardud.

"Potrivit autorităţilor locale din Ardud în această clădire deţinută de asociaţie ar urma să fie cazate în perioada următoare mai multe persoane străine", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Aceste persoane se află la Bucureşti şi în funcţie de repartizarea făcută de Ministerul de Interne vor fi selectate", completează edilul.

Vestea că migranţii ar putea ajunge în oraşul lor i-a alarmat pe localnici, mai ales după ce o angajată a unui azil din Suedia a fost ucisă marţi de un minor solicitant de azil.

"Dacă aşa ceva se întâmplă în lume, ce fel de oameni ajung aici? Şi chiar că ne sunt vecini."

"Toată lumea zice că ar crea probleme la vecini."

Localnicii s-au organizat şi au semnat o petiţie împotriva găzduirii migranţilor în oraş. Documentul a fost semnat de 150 de persoane.

"Ne temem pentru familiile noastre, pentru soţiile noastre şi pentru viitorul copiilor noştri."

"Au spus că sunt persoane controlate, verificate. Dar nu de unde provin. Deci s-a făcut în secret."

Primarul din Ardud spune că Asociaţia Freres are un parteneriat cu Ministerul de Interne şi că azilanţii care vor ajunge în oraş provin din Africa. Reprezentanţii organizaţiei nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima poziţia.

Ardud este a doua localitate din judeţul Satu Mare în care ar putea ajunge migranţi. La finalul anului trecut, Inspectoratului General pentru Imigrări a anuțat că va amenaja un centru pentru migranţi în fosta unitate de jandarmi din Tăşnad.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi