Sculptură monumentală cu... drujba

Data publicării:
sculptura 280514

Cu faţa acoperită de rumeguş şi praf, cei cinci artişti din România, Spania, Rusia, Germania şi Japonia lucrează intens la operele lor de artă. Fiecare are un model, însă pentru început trebuie să modifice forma buşteanului, înainte de finisajele mai fine, care se fac cu ciocanul şi dalta.

Pedro vine din Spania şi face sculptură de 21 de ani. El spune că e o meserie din care nu poţi trăi, mai ales acum, într-o ţară măcinată de criză. Foloseşte un model la o scară de 1 la 40, inspirat de arta modernă de sfârşit de secol al XIX-lea.

"Este o imaginea unei femei care se îmbăiază, un omagiu adus marelui pictor francez Paul Cezanne", spune Pedro Jorda.

Vasilisa este din Rusia şi a terminat de trei ani Facultatea de arte plastice din Sankt Petersburg. Este cea mai tânără dintre cei cinci sculptori, iar uneletele sale de lucru te duc mai degrabă cu gândul la un atelier de tâmplărie, decât la unul de sculptură.

"Folosesc pila electrică, maşina de şlefuit, pentru detalii mai fine, cum ar fi cele din zona feţei: ochii, nasul. Pentru o definiţie mai bună a detaliilor", arată Vasilisa Chuganova.

La final, sculpturile vor avea 4-5 metri înălţime. Pentru a putea fi ridicate şi aşezate la locurile lor, sculptorii trebuie să se asigure că vor avea o fundaţie solidă.

"Pentru asta, le pregătim un loc special, mai izolat şi cu o fundaţie foarte bine făcută, aproape ca la o casă", detaliază Cosmin Hiristea, organizatorul taberei de sculptură.

Aceasta este a patra ediţie a taberei de sculptură din Ineu, organizată şi finanţată de un complex turistic. Sculpturile vor fi dezvelite duminică, în prezenţa publicului, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate.

reporter: Bogdan Băcilă
operator: Tiberiu Catrişcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri