Sari la conținut

Senatorul UDMR Attila Cseke avertizează: România poate fi amendată cu 35 de miliarde de euro

România riscă o amendă de 35 de miliarde de euro! Este avertismentul senatorului UDMR Attila Cseke, care susține că sancțiunea ar putea fi dată pentru neterminarea la timp a lucrărilor de introducere în sute de localități a rețelelor de apă și canalizare. Parlamentarul a dezvăluit că primarii din comunele și orașele cu probleme ar putea fi puși la plată pentru depășirea termenelor. În unele așezări, însă, lucrările sunt oprite pentru că Ministerul Dezvoltării Regionale nu a mai trimis banii necesari.

În primăvara lui 2015, primăria Diosig a început lucrările de introducere în comună a rețelei de apă potabilă. Banii necesari, aproape 5 milioane de lei, urmau să fie alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale pentru construirea unui bazin de 200 de metri cubi și a unei rețele de conducte de 47 de kilometri. Anul trecut primăria a primit jumătate din aceşti bani, iar în acest an alți 500 de mii de lei.

Însă zilele trecute, primăria a fost anunţată că nu-i va fi plătit ultimul decont de 430.000 de lei nu va mai fi plătit.

"Ministerul ne-a trimis două adrese, una la finalul lunii august în care ne spuneau să toți cei care vor trimite deconturi până pe data de 23 septembrie vor fi onorați și alta în urmă cu două zile pe 5 octombrie, adresă datată de minister cu 19 septembrie în care scria că din această dată au rămas fără bani", susţine Attila Mados, primarul comunei Diosig.

În această situaţie, întreaga lucrare este în pericol, iar comuna ar putea rămâne fără reţea de apă.

"Ceva trebuie făcut, vara stăm o lungă perioadă fără apă, fără canalizare", spune un localnic.

"Nu pot spăla clientele pe cap, de multe ori le-am trimis acasă. Am luat apă de la magazin ca să pot spăla", completează Maria Șuțe, frizeriţă.

Cu situaţia neclară, muncitorii firmei care execută lucrarea fac mai mult act de prezenţă pe şantier. Ca reţeaua să fie totuşi terminată, primarul intenţionează să plătească ultimele tranşe din bugetul local. Asta ar avea însă consecinţe asupra restului investiţiilor, printre care şi amânarea asfaltărilor din comună.

Este a doua oară când localitatea bihoreană se confruntă cu probleme din cauza ministerului Dezvoltării. Prima dată a fost acum 9 ani, când edilii au încercat să introducă reţeaua de canalizare.

"Timp de cinci ani banii de la Ministerul Dezvoltării Regionale au venit cu țârâita, iar firma executantă a intrat în insolvență în 2013. Rețeaua a fost finalizată doar în proporție de 70%, iar în pământ a fost îngropată o sumă importantă de bani, 2 milioane de euro", a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Situaţia din Diosig nu este unică în România. În mii de localităţi se lucrează încă la introducerea reţelelor de apă şi canalizare.

Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România și-a luat angajamentul că se va alinia la standardele țărilor civilizate în ceea ce privește canalizarea și apa potabilă. Termenul limită pentru închiderea tuturor celor peste 2500 de șantiere din țară este decembrie 2018.

Dintre acestea, peste 500 de localităţi nu vor avea reţea de apă până la finalul lui 2018, a declarat senatorul UDMR de Bihor, Attila Cseke. În plus, 218 localităţi cu peste 10 mii de locuitori din cele 263 menţionate în tratatul de aderare nu vor avea reţele de canalizare, spune parlamentarul. Din acest motiv, România riscă o amendă uriaşă, avertizează Cseke.

"Sancțiunile în total, dacă se aplică și penalități și tot ce se poate aplica, pot ajunge până la 35 de miliarde de euro. Tot bugetul României în ceea ce privește fondurile europene nu este atâta pe 7 ani."

Attila Cseke mai spune că în curând parlamentarii vor vota o lege care să oblige primăriile să plătească prejudiciul creat prin nerespectarea termenelor de introducere a utilităţilor.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operatori: Robert Rezmuves, Gabor Szilagyi