Sari la conținut

Ștafetă ciclistă, în sprijinul bolnavilor de scleroză multiplă

Ştafetã ciclistã pentru bolnavii de sclerozã multiplã. Zeci de biciclişti voluntari vor pedala sute de kilometri şi vor lega simbolic mai multe oraşe din România pentru a-şi arãta susţinerea faţã de cei care suferã de aceastã boalã. Ştafeta a început în Oradea printr-un tur cultural în care bicicliştii au vizitat cele mai frumoase zone de pe Corso. Organizatorii au adus şi o bicicletã modificatã, cu ajutorul cãreia pot fi simţite simptomele produse de sclerozã.

30 de biciclişti au pornit miercuri dupã-amiazã într-un tur cultural prin centrul Oradei.

"Un periplu pe artera principală a oraşului care adună câteva din cele mai frumoase clădiri. Va fi doar un pretext să ne plimbăm în oraşul nostru pe care îl iubim şi să o facem în numele semenilor noştri", explică Ramona Novicov, critic de artă.

Plimbarea pe biciclete a reprezentat, de fapt, prima etapã a unei ştafete care leagã simbolic 16 oraşe din România. În acest fel participanţii își aratã susținerea fațã de cei care suferã de sclerozã multiplã.

"Pornim această ştafetă din Oradea, ea urmând să ajungă la Bucureşti de Ziua Mondială a Sclerozei Multiple, 31 mai în acest an. Încercăm prin aceasta, în primul rând, să aducem o rază de speranţă în viaţa celor care cred că aripile lor s-au frânt datorită acestei maladii", a precizat Laurenţiu Lazăr, directorul executiv al Asociaţiei de Scleroză Multiplă din România.

Organizatorii au adus la eveniment şi o bicicletã "diagnosticatã" cu sclerozã.

"Simulează câteva dintre aceste simptome, cum ar fi tremurul sau lipsa de echilibru, spasticitatea, înţepături în mâini şi alte câteva simptome care ţin mai mult de partea motorie", a detaliat Laurenţiu Lazăr.

Proiectul cultural "Ştafeta ciclistã SM" este la a cincea ediţie, iar banii strânși din donații în cadrul campaniei vor fi folosiți pentru cercetãrile destinate gãsirii unui tratament pentru sclerozã.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Gabor Szilagyi