Taxe mărite la Universitatea din Oradea

Data publicării:
universitatea oradea

Ghoolet Lav este student în anul patru la facultatea de medicină din Oradea, la programul de studii cu predare în limba engleză. Pentru că a sosit din insulele Mauritius este considerat student non-european, iar din cauza acestui statut plăteşte mai mult pentru studii decât colegii săi din statele europene. Începând cu următorul an universitar, studenţii de pe alte continente care vor veni la facultatea de medicină din Oradea vor plăti o taxă anuală de 4500 de euro în loc de 3100.

"Când am intrat la facultate de medicină, taxa era de 352 de euro pe lună şi acum ce am auzit că va fi 500 de euro pe lună, e cam mult", spune Ghoolet Lav, student la medicină anul IV. "Noi, ca şi studenţi non-europeni, plătim mai mult de două ori aproximativ decât un student român sau european, dar eventual vrem şi noi să avem condiţii mai bune la facultate, la spital."

Conducerea universităţii spune că singurele majorări semnificative s-au făcut pentru studenţii medicinişti non-europeni. În schimb, pentru ceilalţi taxele au fost majorate cu rata inflaţiei.

"Medicina cu predare în limba engleză pentru studenţii europeni taxa este, începând de anul viitor, 20 de mii de lei, cea de acum este 18 de mii de lei. La studenţii non-europeni anul I va fi 500 de euro pe lună", detaliază prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.

"Dacă se poate renova facultatea, să putem să avem mai multe aparate mai moderne, şi să putem să studiem mai bine, de ce nu?", spune un student.

Reprezentanţii studenţilor din senatul universităţii spun însă că majorarea taxelor nu i-a afectat doar pe studenţii proveniţi de pe alte continente.

"Sunt unele cazuri cum ar fi la medicină, anul II engleză, unde au crescut taxele cu aproximativ 9 mii de lei, sau la ştiinţe economice, la economia comerţului unde au crescut cu 700 de lei", spune Roland Olah, reprezentantul studenţilor în senatul Universităţii din Oradea.

La Universitatea din Oradea pentru anul universitar 2014-2015 au fost aprobate 1600 de locuri bugetate şi un număr de 3500 de locuri cu taxă.

reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri