Sari la conținut
News Alert

Terminal de 22 milioane de lei la Aeroportul din Oradea

Un terminal de 22 de milioane de lei va fi construit la Oradea până în toamna anului viitor. Aeroportul care anul trecut a avut cea mai spectaculoasă creştere din Europa a devenit neîncăpător pentru pasageri. Noua construcţie este finanţată de la bugetul de stat, însă Aeroportul va avea şi el o contribuţie de 25% din costul investiţiei.

Dezvoltarea aeroportului din Oradea a început odată cu lărgirea pistei de aterizare în 2015, un proiect de 20 de milioane de euro.

"Înainte de investiţia în noua pistă, Aeroportul din Oradea era internaţional doar cu numele. Existau doar două curse interne spre Bucureşti şi câteva chartere izolate. Din septembrie, pe Aeroportul Oradea vor fi nu mai puţin de 32 de curse, jumătate dintre ele externe", a transmis Bogdan Băcilă, reporter Digi24 Oradea.

1 milion de euro au fost investiţi şi în terminal, iar rezultatele s-au văzut: în 2016 aeroportul din Oradea a avut ca mai mare creştere din Europa.

"Anul 2016 faţă de anul 2015 a dus la o creştere a traficului de aproape 5 ori", a dezvăluit Gheorghe Pasc, directorul Aeroportului Oradea, care e optimist: "Noi apreciem ca si anul 2017, fata de 2016, va fi tot de aproximativ cinci ori mai mare. Ne bazăm pe datele privitoare la trafic care le avem. Sperăm ca în acest an să ne apropiem de 200 de mii de pasageri."

Miercurea este cea mai aglomerată zi a aeroportului orădean, care operează zboruri spre Girona, Bergamo şi Bucureşti. De săptămâna viitoare, se va zbura şi spre Londra, o destinaţie aşteptată de mulţi orădeni.

"Sunt zile în care aglomeraţia este foarte mare. Terminalul nou, care se va construi ca urmare a proiectului care s-a întocmit, va face ca aeroportul Oradea să fie competitiv şi din punct de vedere al spaţiilor, al suprafeţelor necesare prelucrării pasagerilor", consideră directorul Aeroportului Oradea.

Noul terminal al aeroportului din Oradea va avea aproape 3000 de metri pătraţi şi va putea primi 600 de pasageri simultan. Construcţia în valoare de 22 de milioane de lei este finanţată de la bugetul de stat, dar şi printr-un împrumut contractat de Aeroportul din Oradea.

Clădirea ar trebui să fie gata în luna august a anului viitor.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Norbert Hegedus