Trei bihoreni au obţinut îngheţarea ratei de schimb euro-leu la nivelul din anul în care au luat creditele

Data publicării:
ghiseu-banca

Cei trei bihoreni au luat creditele în 2007, 2008, respectiv în 2009. Atunci au împrumutat 10 mii, 26 de mii, respectiv 40 de mii de euro pentru nevoi personale. Pentru că au ajuns să plătească mult peste rata inițială, anul trecut datornicii au dat banca în judecată. Au cerut anularea modului de calcul al dobânzii, restituirea unor comisioane și înghețarea ratei de schimb euro-leu la nivel din anii în care au contractat împrumutul.

Judecătoria Beiuş le-a dat dreptate și a dispus "stabilizarea cursului de schimb euro - lei la momentul semnării contractului, curs care să fie valabil pe toată perioada derulării contractului (...). Dispune denominarea în moneda naţională a plăţilor, în virtutea principiului din regulamentul valutar conform căruia preţul mărfurilor sau al serviciilor între rezidenţi se plăteşte în moneda naţională."

"Din câte ştiu eu, ar fi o premieră pe judeţul Bihor faptul că s-a obţinut o hotărâre judecătorească în acest an prin care Judecătoria Beiuş admite acţiunea pe care am introdus-o pentru anularea clauzelor abuzive", susţine avocatul Nicoleta Ciule.

Hotărârea nu este definitivă, pentru că banca a făcut apel. "Dacă Tribunalul Bihor va menţine această hotărâre atunci, într-adevăr, clienţii vor achita creditul în lei la cursul de la data acordării creditului", explică avocatul Ciule.

Dacă cei trei bihoreni mai au speranțe să câștige lupta cu băncile, alții au pierdut-o. Este cazul lui Adrian Ile, care a ajuns în imposibilitatea de a-și plăti ratale la împrumutul de 100 de mii de euro luat acum 8 ani.

"A ajuns rata de la 13 milioane şi ceva la 30 şi ceva de milioane. Am ajuns unde am ajuns, cu apartamentul scos la licitaţie, deja au fost 2-3 licitaţii, aşa mă aştept din moment în moment să mă scoată afară", spune bărbatul.

Potrivit BNR, la nivel naţional, cele mai mari restanţe la creditele valutare le au locuitorii din Bucureşti de peste 6 miliarde de lei, urmaţi de cei din Timiş şi Cluj. Bihorul se află pe locul 4, în acest clasament, cu restanţe de aproape 610 milioane de lei.

Clasamentul judeţelor restante la plata creditelor în valută
1. Bucureşti - 6 miliarde 284 de milioane de lei
2. Timiş - 955 de milioane de lei
3. Cluj - 759,6 milioane de lei
4. Bihor - 609, 4 milioane de lei
Sursa: Banca Naţională Română>

Doar pe rolul instanțelor din Bihor sunt sute de procese, în care clienţii cer eliminarea clauzelor abuzive din contractele de împrumut.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Labos

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri