TVA redusă atrage cumpărători din Ungaria. Cetăţenii maghiari de lângă graniţă vin în magazinele din vestul României

Data publicării:
in magazin

Ungaria aplică cel mai mare TVA din Uniunea Europeană - 27%, indiferent că este vorba despre alimente de bază sau bunuri de folosinţă îndelungată. Din acest motiv, dar şi pentru că duminica magazinele din ţara vecină sunt închise, cetăţenii maghiari trec graniţa, la cumpărături, în România.

„Până acum românii, erau cei care veneau la astfel de magazine în Ungaria pentru a-şi face cumpărăturile. De la 1 iunie în schimb, cu reducerea TVA la noi în ţară, foarte mulţi maghiari spun că vor deveni clienţi fideli ai magazinelor din România", a aflat Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

„Şi până acum mergeam foarte des în Oradea, de când s-au închis magazinele duminica la noi. De acum încolo vom merge şi mai des", spune un localnic din Berettyoujfalu, Ungaria. 

„Şi până acum mergeam dincolo (în Oradea - n.n.), soţia mea fiind româncă." 

„Dacă va fi mai ieftin acolo, atunci se merită să mergi să cumperi."

Dacă vecinii maghiari sunt entuziasmaţi, românii sunt sceptici. Mulţi nu cred că scăderea, de la 1 iunie, a taxei pe valoarea adăugată pentru alimentele de bază va duce la scăderea preţurilor.

„Preţurile rămân aceleaşi. E foarte mică diferenţa, iar comerciantul nu o să se străduiască să dea cu preţ mai mic."

„Pur şi simplu mi se par toate foarte scumpe. Vin din Anglia, acolo stau de opt ani şi îmi permit orice pentru copilul meu, aici nu-mi permit mai nimic."

Referindu-se la măsura scăderii TVA în România, un oficial al Asociaţiei Ungare pentru Comerţ a declarat că numeroase familii din zona de graniţă vor merge la cumpărături în ţara noastră. Această situaţie a determinat autorităţile maghiare să ia în calcul o eventuală scădere a taxei pe valoarea adăugată.

Reporter: Laura Breb
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri