Sari la conținut
News Alert

Un toroș de peste 100 de kilograme, atracţia "Cinei porcului" din Cetatea Oradea

Un toroș uriaș de peste 100 de kilograme a fost atracţia principală a târgului de produse tradiţionale organizat, în weekend, în Cetatea din Oradea. Cei care au înfruntat vremea rece şi ploioasă şi au venit la "Cina Porculului" au fost îmbiaţi de comercianţi şi cu zacuscă, dulceţuri ori cârnaţi. Iar lângă toate acestea, un pahar de vin a fost binevenit.

Zeci de orădeni au venit sâmbătă, în Cetatea din Oradea, la "Cina Porcului". Atracţia evenimentului a fost un toroș uriaș de 120 de kilograme, pregătit de mai mulţi bucătari şi lăsat la fiert mai bine de 6 ore.

"Am tranșat carnea, am făcut focul, am pus carnea la călit, ceapa, apoi am pus carnea să se rumenească și apoi se pune varză", explică Sorin Mudura, organizatorul evenimentului.

Porțiile de toroș au fost împărțite gratuit vizitatorilor târgului. Bucătarii au pregătit și zeci de kilograme de cârnat picant.

"Am tocat carnea, am pus aici în covată, am adăugat sare, boia dulce, piper și usturoi."

"Din păcate, este o zi ploioasă, dar atâta bucurie se vede în acești oameni, se văd tradițiile, este ceva excepțional", s-a bucurat chef Antonio Passarelli.

La mare căutare au fost preparatele din carne de porc.

"Având în vedere că e decembrie, e bătaie pe carne. Afumături, cârnatul mă aștept să treacă destul de bine; plăcintele tradiționale de la Ștei, cozonaci, cornulețe, gemuri și compoturi - toate făcute la noi, în Depresiunea Beiușului", şi-a prezentat marfa Adrian Cioca, producător.

Clienţi au fost şi pentru dulcețuri și siropuri.

"Siropuri naturale din muguri de brad, zmeură, vișine, coacăze, afine. De la 10 lei borcanul mic, 20 de lei cel mare", spune Maria Druță, producător.

Vizitatorii târgului au putut degusta zeci de soiuri de vinuri, care spun specialiștii, completează fripturile de Crăciun.

"Oferim de la vinul de consum de volum, până la vinul de calitate de consum și șampania de anul nou, respectiv cadourile de Crăciun", spune Dorin Popa, oenolog.

Evenimentul va fi reeditat pe 16 şi 17 decembrie.

Reporter: Claudiu Mihuț / Operator: Norbert Hegedus