Unul din 10 angajaţi ai CET Oradea mai lucrează în noua centrală

Data actualizării: Data publicării:
angajati CET Oradea

Tehnologia a redus la jumătate numărul angajaţilor termocentralei din Oradea. Doar 230 de persoane vor asigura în acest an încălzirea oraşului, după ce administraţia locală a investit peste 50 de milioane de euro într-o turbină performantă. Aceasta a înlocuit vechiul CET, pe cărbune, care polua oraşul şi se defecta de câteva ori în fiecare iarnă. Înainte de Revoluţie, în acest domeniu lucrau peste 2500 de oameni.

Centralele termice construite în România înainte de 1989 au fost adevăraţi mastodonţi energetici. Fiecare era deservită de mii de angajaţi, aşa cum se întâmpla şi în Oradea.

"În 1987, odată cu punerea în funcţiune a CET II, acesta avea 900 de angajaţi, la care se adăuga personalul din CET I - încă 1500 de persoane. Per total, 2.300, 2.400 de persoane", rememorează Adrian Ciobanca, şef serviciu exploatare tehnică Electrocentrale, Termoficare Oradea.

După 1989, prăbuşirea economiei şi închiderea marilor fabrici şi combinate cărora centralele termice le furnizau electricitate, căldură sau abur tehnologic au dus la mai multe valuri de disponibilizări. Numărul de angajaţi s-a redus drastic, astfel că în decembrie 2015, CET I Oradea mai avea 462 de angajaţi. Dar şi dintre aceştia jumătate au plecat o dată cu construirea noii centrale pe fonduri europene.

"Acolo avem 230 de angajaţi. Am disponibilizat în primăvara acestui an 140 şi ceva de persoane. O dată cu retehnologizarea instalaţiei şi modernizarea e natural şi automat, persoanele care trebuie să deservească aceste tipuri de echipamente sunt mai puţine", explică Stănel Necula, administratorul special al CET Oradea.

Utilajele care fac parte din noua centrală pe gaz a Oradei sunt în garanţie şi postgaranţie timp de 17 ani. Din acest motiv, nu este nevoie de personal care să repare ori să întreţină echipamentele.

"Ideea este că numărul de persoane din zona de operare nu poate decât să-şi pună amprenta asupra preţului final al gigacaloriei. Dacă vor simţi, vor simţi probabil o diminuare a acestor tarife de operare, implicit a preţului gigacaloriei", spune Necula.

Edilii spun că în acest fel sunt realizate importante economii, care "pot fi investite mai departe în acest sistem de termoficare, în modernizarea lui, reabilitarea reţelelor de termoficare şi bineînţeles în subvenţiile pe care municipalitatea le acordă pentru preţul gigacaloriei."

Noua centrală pe gaz din Oradea necesită doar 90 de persoane care să-i asigure funcţionarea.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri