Valea Brătcuței, zona din Bihor tot mai căutată de turiști pentru mâncarea tradițională, linişte şi activităţi în aer liber

Data actualizării: Data publicării:
ecodestinatie Bratca12

Pe lângă staţiunile consacrate, în România încep să apară şi locuri mai liniştite, căutate pentru mâncare şi tradiţii. Sunt așezările de la poalele Apusenilor, adevărate ecodestinaţii, promovate chiar de localnici prin şezători şi ateliere de creaţie. Nu sunt atât de aglomerate, preţurile sunt mai accesibile, iar peisajele de vis.

Valea Brătcuţei este o zonă pitorească aflată la jumătatea distanţei dintre Oradea şi Cluj-Napoca. Este căutată de turişti pentru frumuseţea peisajelor, pentru linişte şi pentru mâncare.

"Noi venim în întâmpinarea clienţilor noştri cu preparate 90% pregătite în bucătăria noastră, tradiţionale. Avem în special lucruri făcute la noi în bucătărie: şuncă de casă, brânză de la producătorii autohtoni din zonă, deci să fie mâncare cât mai naturală", spune Gabriela Lazăr, reprezentanta unei pensiuni.

"Ne-am întâlnit mai mulţi prieteni în acest weekend. Sunt foarte multe activităţi de făcut în aer liber, produse tradiţionale de servit, într-o zonă aproape de casă", spune un turist.

Tradiţiile se păstrează în zonă, iar copiii din sat află despre reţetele vechi şi meşteşugurile pe cale de dispariţie în cadrul unor şezători organizate în centrul de informare turistică din comună. Evenimentele sunt organizate de cluburile Green Impact ale fundaţiei Noi Orizonturi, care oferă fonduri pentru promovarea ecodestinaţiilor turistice.

"Noi ne propunem să promovăm comuna Bratca, toate satele din această comună, să promovăm cultura, tradiţia locală", a explicat Raluca Novac, lider Green Impact Brătcuţa.

ecodestinatie Bratca12
ecodestinatie Bratca12

"Batic, acesta se numeşte spăcel, cojoc sau labreu, zadie şi acestea se numesc poale. Îl am de la bunica mea", spune Iulia Bere despre costumul popular pe care îl poartă.

Judeţul Bihor are o zestre impresionantă de biserici de lemn, unele dintre ele vechi de câteva sute de ani. Nici zona Bratca nu face excepţie.

"Avem o biserică foarte frumoasă de lemn la Valea Crişului, din secolul al XVII-lea, reînnoită undeva în secolul al XVIII-lea. O biserică care păstrează tehnica tradiţională folosită de meşterii populari", a detaliat Gabriel Bonaciu, operator în turism.

Din Bratca porneşte cel mai lung traseu de rafting de pe Crişul Repede. Vara turiştii care ajung aici pot face plimbări, ture cu bicicleta şi chiar căţărări, pe traseele de escaladă din Munţii Pădurea Craiului.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Gratare cu carne de om. Un canibal și-a servit vecinii cu carne umană, fără ca aceștia să știe ce mănâncă de...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...