Varză fără trecere. În Bihor, prețul cerut de producători a scăzut de la 1,5 lei în 2012, la 50 de bani în 2013

Data publicării:
varza

E greu să intri în aceste zile într-o piață din Oradea și să nu observi munţii de varză oferiţi de producători. Originar din Toboliu, Bogdan Maier a învăţat de la părinţi şi bunici cum se cultivă leguma. Motivat de prețurile bune de anul trecut, a cultivat şi acum zeci de hectare cu varză. Acelaşi lucru l-au făcut toţi producătorii, iar recolta foarte mare i-a obligat să scadă preţurile, ca să-şi poată vinde marfa.

"Anul acesta am crezut că vom câștiga mai mult, dar prețul își spune cuvântul: cerea și oferta fac ca prețul să fie mai mic", spune, dezamăgit, Bogdan Maier. 

În aceeaşi situaţie sunt şi ceilalţi producători din zonă.  "Vânzările sunt mai slabe, prețul e mai slab, toată lumea se plânge că nu are bani și nu poate să dea mai mult de 50-60 de bani pe kilogram."

Prețul verzei a scăzut cu 60% față de anul trecut

În această situaţie, comercianţii au scăzut prețurile de la 1 leu şi 50 de bani pe kilogram, cât era anul trecut, la 50 de bani pe kilogram. Chiar şi aşa puţini sunt cei care le cumpără marfa.

Producătorii se plâng că, deși muncesc foarte mult, sunt obligaţi să îşi vândă producţia intermediarilor ca să nu se strice la ei în gospodării.

"Din păcate, noi nu avem o piață de desfacere cum ar trebui să fie și din cauza asta intermediarii câștigă totdeauan ca și noi, producătorii. Fără ei nu ne-am putea vinde marfa la un preț mai mic, dar măcar o vindem", spune Bogdan Maier. 

În acestă toamnă, producția de varză în Bihor a depășit 25 de tone la hectar.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri