Voluntari pentru a salva vieți. Cinci tineri au absolvit cursurile centrului de pregătire ISU "Crişana"

Data actualizării: Data publicării:
ISU Voluntari

Voluntari în slujba vieții. Cinci tineri bihoreni îi însoțesc pe pompierii și medicii SMURD în misiuni, după ce au absolvit cursurile de pregătire desfășurate la centru ISU de lângă Oradea. Ei sunt rezultatul programului "Salvator din pasiune", în cadrul căruia orice bihorean poate face voluntariat la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență.

Andreea Mihuţ și Mihai Tonţ sunt doi din cei cinci voluntari care au absolvit cursurile de pregătire la centrul din Sântion. Acum participă la misiuni de salvare alături de echipajele de intervenție.

"Am ales să fiu voluntar în cadrul ISU Crișana întrucât eu, la rândul meu, am fost pacient și nu mi-a plăcut cum am fost tratată și am vrut să fac o schimbare. Am vrut să fiu pusă în poziția lor, să am o empatie puțin mai mare", spune Andreea Mihuț, voluntar SMURD.

"Vreau să fac bine și să ajut dacă pot, fără să cer nimic în schimb. Mi se pare normal, asta ar trebui să ne lege ca români: dragostea, iubirea și ajutorul reciproc", consideră Mihai Tonț, voluntar servant pompier.

Orice bihorean care are între 16 și 65 de ani poate deveni voluntar la ISU Crișana în cadrul programului "Salvator din pasiune". Candidaţii trebuie să fie apţi medical, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni cu intenţie şi să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar ISU.

"Acest program, "Salvator din pasiune", are practic două laturi de pregătire: pe partea paramedicală, respectiv pe partea celorlalte riscuri gestionate de către pompieri, o pregătire în domeniul salvării, în general", a precizat colonelul Sorin Caba, șeful ISU "Crişana".

"Un salvator nu trebuie să știe lucruri complicate. Lucrurile complicate le fac cei care lucrează efectiv, nu cei care sunt pe stradă", spune Marius Todea, asistent coordonator SMURD.

Pe lângă voluntari, în cei 9 ani de funcționare, la Centrul de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori din cadrul ISU Crişana au fost școliți peste o mie de pompieri din toată ţara, care au devenit paramedici.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri