Sari la conținut
News Alert

Weekend, în Bihor | Peisaj de iarnă în plină primăvară

A fost iarnă în toată regula pe dealurile din Şinteu, în judeţul Bihor. Stratul de zăpadă căzut în noaptea de joi spre vineri i-a făcut pe proprietarii de pensiuni să regrete că ne aflăm în vacanţa de Paşte, nu în cea de Crăciun. Traficul în zonă a fost întrerupt vineri dimineaţă timp de o oră, din cauza poleiului.

La doar 60 de kilometri de Oradea, peisajul s-a transformat radical vineri. Pe colinele de la Şinteu, zăpada a măsurat câteva zeci de centimetri, iar copacii au fost înveliţi într-un strat de nea.

"În urmă cu mai puţin de două săptămâni aici era atât de cald, încât oamenii puteau ieşi la picnic. Acum însă, se pare că iarna şi-a intrat din nou în drepturi. Un peisaj frumos, într-adevăr, dar neobişnuit pentru această perioadă a anului", a remarcat Bianca Firezar, reporter Digi 24 Oradea.

Această întoarcere a iernii i-a luat prin suprindere pe proprietarii de pensiuni şi restaurante din zonă, care săptămânile trecute au inaugurate terasele localurilor. Unul dintre cei afectaţi este consulul onorific al Republicii Slovaciei în Salonta, Miroslav Jabloncsik, care deţine un complex de agrement în zonă.

"E o surpriză, în primul rând, pentru că aici, în luna aprilie, spre mijloc, şi cu cireşii înfloriţi, să vină zăpada aşa mare, chiar am rămas surprinşi toţi slovacii din Şinteu. Mâine, poimâine vine 1 mai şi noi o să venim cu sania la grătar, nu cu soare."

Localnicii nu văd însă cu ochi buni această ultimă răbufnire a iernii, în condiţiile în care pomii fructiferi au înflorit deja.

Au fost şi incidente în această zonă vineri dimineaţă, când drumul naţional 1H Aleşd-Şinteu a fost blocat din cauza poleiului. Traficul s-a reluat însă după numai o oră.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi