Sari la conținut

Ziua Armatei, sărbătorită la Carei

Manifestările dedicate Zilei Armatei Române au început la Carei în jurul orei 11, cu prezentarea onorului. 450 de militari au fost prezenţi în oraşul în care s-a dat ultima luptă pentru eliberarea completă a ţării de sub ocupaţia nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial. Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori la monumentul Ostaşului Român din Carei, iar un sobor de preoţi a oficiat o slujbă în memoria eroilor căzuţi în cea mai mare conflagraţie a secolului trecut.

Cei prezenţi au admirat apariţia elicopterelor şi a unei escadrile de avioane de vânătoare.

În discursul său, preşedintele Klaus Iohannis a spus că avem nevoie de o forţă militară solidă care să fie capabilă să ne asigure, laolaltă cu umbrela NATO, securitatea.

"Pe de o parte, în est, Federaţia Rusă pune la îndoială principiile şi mecanismele care asigură stabilitatea la nivel european, pe de altă parte asistăm la accentuarea instabilităţii din Orientul Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorism ori migraţie greu de controlat. La toate aceste provocări trebuie să răspundem cu promptitudine, dar în acelaşi timp în baza unei strategii şi a unei viziuni. România a dovedit că are obiective strategice şi că stie să le atingă."

Manifestările de la Carei s-au încheiat cu defilarea militarilor, în aplauzele celor aproape 2.000 de localnici veniţi să asiste la manifestări.

Reporteri: Izabela Jurasko, Claudiu Mihuţ
Operatori: Kristian Kosa, Constantin Gheorghiţă