Sari la conținut

150 de note mai mari, după contestații

Această elevă este un caz fericit. A depus contestație și a cerut să i se recorecteze lucrarea la Limba și Literatura Română. Nota i-a fost mărită cu aproape un punct.

”Am primit de la 8.30 la 9.10”, - Unde te-au nedreptățit? ”Cel mai probabil la compunere pentru că la gramatică am greșit doar de 30 de sutimi”, afirmă Raisa Malicki.

”Ea s-a autoevaluat foarte bine, deci asta este nota cu care a venit, că ia 9 sau în jur de 9. Este și înterpretabil, dar nu în această măsură”, afirmă Alina Malicki, mama elevei.

La fel de fericiți au fost alți 150 de elevi din Timiș, care au primit câteva sutimi în plus la Limba Română sau Matematică.

”A sărit cu ceva? Da, a modificat. E 7.60”, ”S-a mărit cu 50 de sutimi. 7.10 și acum 7.60”, - Sunteți mulțumit de rezultat? ”Relativ da, față de cum era, e mai ok”.

Au fost însă și cazuri în care media a scăzut după reanalizarea lucrării. 17 elevi care au contestat nota la Limba Română și alți doi care au crezut că merită mai mult la Matematică au fost în această situație. Ei își pot vizualiza greșelile, printr-o cerere depusă la centrul de evaluare unde a fost corectată lucrarea.

”Pot să își vadă lucrarea după această procedură, dar rezultatul vizualizării sau impresia vizualizării nu va determina modificarea notei”, precizează Mariea Ștefan, directorul Colegiului Național C.D. Loga Timișoara.

Chiar și așa, la nivelul județului Timiș, procentul elevilor care au obținut o notă peste 5 nu a crescut simțitor. Puțin peste 60% dintre elevii care au susținut Evaluarea Națională au reușit să depășească acest prag. În 2013, cifra a fost mai mare cu 8 procente.

”Modificarea adusă de rezultatele după contestații este sub 50 de sutimi. Nu este un procent neaparat mic. Vorbim de peste 62% dintre elevi care au luat note peste 5”, spune Aura Danielescu, inspectorul școlar general în cadrul ISJ Timiș.

Pentru absolvenții claselor a VIII-a urmează completarea fișelor cu primele licee pentru care optează, urmând ca pe 15 iulie să aibă loc prima etapă e repartizării computerizate. Fiecare sutime a contat pentru ei, întrucât din acest an notele de la Evaluarea Naţională reprezintă 75% din media de înscriere la liceu.

reporter: Raluca Popa
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche