Sari la conținut

A început demolarea stadionului din Arad, cel mai vechi din vestul ţării. Noul stadion va fi gata în 2017

Construit între 1940 şi 1946, Stadionul UTA a fost considerat, imediat după al Doilea Război Mondial, cel mai frumos stadion din România. Cea mai amplă renovare a avut loc abia după 60 de ani, în 2006, atunci când au fost instalate pentru prima oară scaune pe toată arena şi când a fost montată instalaţia de nocturnă.

În ultima sa configuraţie, Stadionul UTA a avut 6.000 de locuri. Noua arenă care va fi construită pe acest loc va avea mai mult decât dublu, adică undeva în jur la 12.500 de locuri, toate pe scaune.

Cei mai legaţi de vechea arenă sunt „drukerii" mai bătrâni, care au trăit pe acest stadion clipele de glorie ale UTA-ei, consumate acum mai bine de 40 de ani: ”Îmi pare rău pentru că văd tribuna unde stăteam eu şi mi-aduce nostalgii foarte mari. Dar se va construi un stadion nou. Eu am înţeles că îl modernizează”, ”Măcar intrăm şi noi în lumea bună, cu stadioane noi”, ”Părerea mea e bună, dar când se va construi? Ăsta trebuia lăsat până altul să facă. Ăsta e de tradiţie, domnule. Aici s-a jucat fotbal nu ca în orice oraş din România”.

Suporterii mai tineri, dar şi autorităţile, privesc schimbarea într-o notă mai optimistă. Refacerea arenei e binevenită, având în vedere că şi echipa UTA va trece în următorii ani printr-un proces de reconstrucţie menit să o aducă la nivelul noului stadion.

”Pe de o parte, suntem trişti că se dărâmă arena unde am petrecut atâtea clipe, unde am venit de mici copii ca să vedem şi să să simţim ce înseamnă cu adevărat UTA şi acest simbol, pe de altă parte, ne bucurăm că, în sfârşit, o să avem o arenă la standarde occidentale”, afirmă Dan Proca, preşedintele „Suporter Club UTA".

”Modernizarea arenei, Stadionului Municipal Francisc Neumann, arena UTA, a început în luna iunie, atunci a fost predat amplasamentul către constructor, constructorul are la dispoziţie 36 de luni pentru a finaliza lucrarea”, precizează Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Constructorii estimează că lucrările de demolare vor dura aproximativ o lună. Din vechea structură va fi păstrată numai instalaţia de nocturnă care va fi folosită şi la noul stadion. Noua arenă va costa în jur de 8 milioane de euro.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche