Sari la conținut

Ajutoare de stat pentru copiii săraci

Însă, până acum, toate guvernele au făcut câte o astfel de strategie. Niciuna nu a reuşit să schimbe primul locul ocupat de România în statisticile europene privind sărăcia.

Adelina Ciuclea, o mamă de 37 de ani din Moşniţa Nouă, judeţul Timiş, primeşte un ajutor social de 357 de lei pe lună. După ce încasează şi alocaţiile celor două fete ale sale, veniturile cresc la 525 lei pe lună, sub pragul sărăciei relative care, în statistici, este stabilit la aproape 600 de lei.

„[Şi cum vă descurcaţi pe lună?] Cum putem, cum ne ajuta Dumnezeu sfântul”, admite mama de 37 de ani.

De cele mai multe ori, ajutorul vine de la vecinii familiei.

„Am primit rechizitele. Am avut foarte mare noroc cu oamenii, sunt oameni cu suflet care m-or ajutat și care mă ajutăîn contrinuare”, mai spune timișoreanca.

Femeia este unul dintre cei 8,5 milioane de români afectaţi de sărăcie sau de excluziunea socială. (CARTON 1) Ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, arată datele Eurostat. Mai exact, 40,2% din populaţie se confruntă cu această problemă, în timp ce în UE doar o persoană din patru este expusă acestui riscului de sărăcie. La polul opus, cel mai mic risc se înregistrează în Cehia.

Copiii sunt de departe cei mai vulnerabili: sunt 1,7 milioane de minori care trăiesc în pragul sărăciei. Pentru că statisticile sunt alamante, Guvernul anunţă că pregăteşte un proiect finanţat şi cu bani europeni.

„La vârsta preșcolară obiectivul este să completăm programul național fiecare copil în grădiniță, cu câteva măsuri care să ajute la achiziâionarea de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine. La naștere să asigurăm dincolo de un sprijin pt vaccinuri, să ne asigurăm că toți copiii pot primi identitate”, a declarat Dacian Cioloș, premierul României.

Strategia antisărăcie ţinteşte toate categoriile de vârstă. De exemplu, tinerii aflaţi în grija statului vor fi ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă, promite Guvernul. Nu au fost uitaţi nici vârstnicii. Ei vor primi îngrijire la domiciliu sau ar putea lucra în creşe sau afterschooluri, unde să aibă grijă de copii, ca urmare a unui program guvernamental numit "Bunicii comunităţii".

Reporteri: Angela Novăcescu și Cristina Sbîrn

Operatori: George Ștefăniță și Elena Cosma