Arad. Procedeu inovator de prelucrare a cânepii

Data publicării:
n18 procedeu inovator icon

Descoperirile cercetătorilor din Arad au intrat de curând şi în atenţia Ministerului Agriculturii, care caută soluţii în prezent pentru relansarea industriei cânepii.

"Suntem printre universităţile care am câştigat câteva proiecte extrem de importante şi este pentru prima dată când un minister, iată Ministerul Agriculturii, se gândeşte să valorifice rezultatele cercetării", ne-a declarat Lizica Mihuţ, preşedinte Consiliul Academic al UAV Arad.

"În cadrul institutului am dezvoltat cercetările de laborator dar pentru partea de aplicaţie industrială. Am apelat la diverse companii unde am experimentat la nivel pilot aceste tehnologii. Pe viitor, vom face bineînţeles un studiu de fezabilitate asupra potenţialului de aplicaţie al acestor tehnologii la scară largă, vom căuta beneficiari şi bineînţeles că le vom lansa pe piaţă", ne informează Cecilia Sîrche, directorul Institutului de Cercetare din cadrul UAV Arad.

Pe lângă procesul inovator de topire a cânepii, cercetătorii din Arad au mai brevetat în ultimii trei ani alte două descoperiri importante, ambele cu un potenţial deosebit în industria textilă. Una se referă la albirea materialelor fără clor, iar prin cealaltă, folosind particule de argint, cupru sau oxid de titan, se obţin materiale utile în industria medicală.

Proiectul de cercetare în domeniul plantelor industriale va continua şi în anii următori, întrucât Universitatea Aurel Vlaicu din Arad a accesat de curând 3 milioane de euro, de la Uniunea Europeană.


reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri