Sari la conținut

Artiști scoși în stradă 

Judit Reinhardt e de zece ani sufler și regizor tehnic la Teatrul Național. Pentru că e din Arad, în urmă cu 5 ani a primit o locuință de serviciu. Împarte cei 49 de metri pătrați ai apartamentului cu alți doi actori care nu au domiciliul în Timișoara. Acum însă, primăria i-a anunțat că trebuie să plece de acolo. 

„Noi ar trebui să fim cu bagajele la ușă, adică ar trebui să plecăm deja din acest apartament. A venit un ordin de evacuare pe cale administrativă prin care am fost anunțați că trebuie să evacuăm apartamentul. S-ar putea să fim nevoiți să renunțăm la locurile noastre de muncă de la Teatru pentru că știm toți cum sunt salariile în culturăși cum sunt chiriile”, explică situația Judit Reinhardt regizor tehnic/sufler la Teatrul Național Timișoara.

Reprezentanții Teatrului spun că au investit peste o mie de euro în apartamentul primit în folosință de la Primărie acum mai bine de zece ani.

„Am băgat gaz, am schimbat geamuri, ferestre, am înlocuit ce era de înlocuit la pereți, instalații sanitare, am zugrăvit. Acolo stau 3 persoane, una e din Reșița, una din Arad, una din Târgu Măgurele, deci vă dați seama chiar nu au unde să stea”, spune Constantin Țenț, juristul Teatrului Național din Timișoara.

Ordin de evacuare de la Primărie au primit și artiștii de la Opera din Timișoara care stau in locuința de serviciu. 

„Trebuie să elibereze apartamentul în care au locuit, cel care este de la Primărie. E vorba de un apartament de 3 camere în care locuiesc 4 persoane, ele nefiind din oraș și locuiesc acolo de câțiva ani deja”, adaugă Mircea Dan Petcu, liderul sindicatului „Scena” de la Opera Română din Timișoara.

Evacuarea artiștilor e consecința unei hotărâri adoptate de autoritățile locale anul trecut.

„Prin hotărâre de consiliu local și prin aplicare de fapt a legii de repartizare a locuințelor, s-a hotărât că singurele instituții care beneficiază de locuințe de serviciu să fie Primăria sau instituții subordonate Primăriei”, precizează și Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei. 

Opera și Teatrul din Timișoara aveau fiecare de mai bine de zece ani câte un apartament de la Primărie pentru artiștii care nu au domiciliu în Timișoara.

Reporter: Vlad Iancu

Operator: Andrei Marina