Biroul de presă, vinovat pentru criza apei 

Data publicării:
vinovati apaprod

Purtătorii de cuvânt nu ar fi comunicat corect motivul întreruperii furnizării apei către consumatori. Reprezentanții Apaprod spun că din cauza unor probleme tehnice apa a ieșit din parametrii de potabilitate, iar întreruperea a fost făcută tocmai pentru a nu pune în pericol sănătatea oamenilor. Proiectul de extindere și reabilitare a rețelelor de apă aplicat de Apaprod, firmă aflată în subordinea consiliului județean,  vizează 40 de localități din județul Hunedoara. Lucrările costă peste 44 de milioane de lei, bani obținuți printr-un proiect european de modernizare a infrastructurii. Ele trebuie terminate până cel târziu la finele acestui an.

„În ultimii ani, din cauza acestor lucrări, furnizarea apei potabile a fost sistată în repetate rânduri, spre nemulțumirea localnicilor. Este însă pentru prima dată când oprirea apei provoacă reacții la nivelul autorităților județene” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Vineri dimineață, la ora 5, măsurătorile au arătat că parametrii de potabilitate a apei livrate în 10 localități au fost depășiți. O oră mai târziu,  conducerea Apaprod a decis să oprească furnizarea apei către populație. Peste 100 de mii de oameni au primit însă informații puține și comunicate târziu, este de părere președintele consiliului județean. Nemulțumit de activitatea biroului de presă al Apaprod, el a cerut demiterea acestuia.

„Oamenii trebuiau să știe în orice moment al zilei că apa nu este infestată, nu este otrăvită, că nu-i un pericol pentru populație, că se lucrează și că în câteva ore urmează să aibă din nou apă potabilă, lucru care nu s-a întâmplat din păcate, nici echipa managerială și nici echipa de comunicare nu au reușit să furnizeze aceste informații și s-a creat o stare de neliniște în rândul populației”, a precizat Adrian David, președintele CJ Hunedoara.

„Comunicarea între societate și populație a fost defectuoasă. Consiliul de administrație va analiza aceste lucruri și va lua hotărâri. Biroul de presă are o fișă a postului și trebuia să și-o îndeplinească”, susține și Victor Arion, director general Apaprod.

Odată cu găsirea primilor vinovați, au fost identificate și cauzele opriri apei, precum și motivele pentru care aceasta nu a fost potabilă în cursul nopții de joi spre vineri.

„Era vorba de o turbiditate generată de o bucată de pământ, de nisip, undeva pe traseul conductei, conductă care este montată pe tronsoane în ultimul an și jumătate. Probabil că acestea, la spălările care au avut loc, nu s-au dizolvat, o fi fost nisip, pietriș, ce-o fi fost pe conductă”, continuă Victor Arion.

„Depunerile și rezidurile de pe noua coloană de apă au fost, au determinat o turbiditate mare a apei. Conducta nouă nu a fost igienizată corespunzător astfel încât fie este vina constructorului, fie este vina celor care ar fi trebuit să pună în sarcina constructorului acestei igienizări”, mai spune Adrian David, președintele CJ Hunedoara.

Societatea Apaprod a fost amendată și de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara cu 20 de mii de lei pentru probele neconforme de apă de săptămâna trecută și pentru că nu a anunţat la timp autoritățile sanitare în ceea ce privește nepotabilitatea apei furnizate consumatorilor. Firma este verificată acum și de corpul de control al președintelui consiliului județean, care trebuie să întocmească un raport final în următoarele zile.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri