Bondari de import. Insectele sunt aduse din Olanda, în stupi speciali, şi sunt folosite pentru polenizare

Data publicării:
bondari

”Ăsta e un stup vechi, puteţi vedea larvele... şi dacă îl deschid, acolo e o sticlă cu apă cu zahăr înăuntru. Hrană pentru bondari”. Un astfel de stup modern costă 300 de lei şi odată adus în cultură va fi activ timp de 6 până la 8 săptămâni, îndeajuns pentru ca toate florile să fie polenizate. Ciprian Nincu, din oraşul arădean Curtici, a fost unul dintre primii români care au ales să importe bondari. A pornit experimentul în urmă cu patru ani şi se declară mai mult decât mulţumit de performanţele obţinute.

”Ce face un bondar nu poate să facă un om. N-are cum! De ce? Precizia polenizării, timpul, momentul la care face polenizarea. Plus fructele sunt mai ferme. Fără îndoială există şi o creştere a productivităţii, a plantei”, precizează Ciprian Nincu, administrator seră de legume.

Iar calitatea produsului e dublată de cheltuielile mai mici. Polenizarea cu bondari e cu până la 50% mai ieftină decât cea chimică.

”La început, aceşti bondari erau utilizaţi doar în serele foarte mari şi mai ales în serele moderne. În momentul actual tot mai mulţi cultivatori au început să utilizeze aceşti bondari şi în solariile proprii”, afirmă Gheorghe Sima, reprezentant al importatorului.

”Nu, nu sunt agresivi”, - S-a întâmplat să vă înţepe? ”Na, un pic aşa. Puţin”, - Dar când se întâmplă să atace? ”Aşa dacă îi atingi, dar în rest nu au treabă”, spune o culegătoare.

Până la introducerea acestei... tehnologii, polenizarea în sere se realiza chimic, iar fiecare floare era înmuiată manual într-o substanţă specială. Bondarii sunt acum aduşi din Olanda, în condiţii optime de temperatură şi umiditate.

- Cum îi livraţi? Cum trimiteţi bondarii peste tot? ”Îi împachetăm în cutiile alea, de acolo. Le punem mai multe pe un palet (formează un balot) şi le trimitem cu camionul sau avionul la distribuitorii noştrii locali din ţările în care lucrăm”, ne-a declarat Wesley Akkermans, reprezentant al exportatorului olandez.

Bondarii pot fi folosiţi la polenizare şi la culturi în aer liber. Ei s-au dovedit extrem de eficienţi şi la polenizarea pomilor fructiferi, dar şi altor plante de cultură care depind de acest proces.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri