Sari la conținut

Căminul de lux pentru studenți, mai aproape de realitate

Guvernul nu a mai trimis bani, iar universitatea nu s-a putut folosi de economiile proprii. Situația pare să se schimbe în acest an universitar, după ce UVT și Ministerul Educației au găsit soluții ca să reia construcția celui mai modern cămin din România

 Cele 3000 de locuri de cazare de care dispune Universitatea de Vest din Timișoara acoperă în momentul de față doar 65% din cerere. Tocmai de aceea cei care au prins un loc în căminele UVT se pot considera norocoși.

Căminul ultramodern ar urma să suplimenteze locurile de cazare pentru încă 670 de studenți. Cu toate acestea, lucrările s-au oprit din lipsă de fonduri.

„Piatra de temelie și săpăturile pentru fundația căminului sunt singurele lucrări efectuate din întreg proiectul noului cămin studențesc. După ce a atras cu 30% mai mulți studenți decât în 2014, Ministrul Educației a decis să aloce fonduri Universității de Vest din Timișoara pentru a putea relua lucrările”, Raluca Popa - Digi24 Timisoara

În urma unor negocieri, universitatea a obținut finanțare de la Ministerul Educației, dar  și deblocarea unor fonduri economisite din anii anteriori, sumă pe care ar trebui să o cheltuiască până la finele anului, conform Legii Bugetului. Lucrările ar putea începe în orice moment, susțin reprezentanții universității.

„Avem o deblocare de 8 milioane de lei din sold din fondurile UVT, pentru că până acum nici nu le puteam folosi. Acum am mai negociat încă 1,5 milioane de lei de la Minister tot pentru cămin, pentru că am ramas restanți cu această prioritate. Lucrările pot începe din momentul acesta, problema era una cu constructorul, care o avea el ca firmă, nu în relația cu noi. Noi avem banii disponibili, de mâine putem face plăți”, Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„Împreună cu domnul secretar de stat am reușit să  identificăm câteva propuneri pe care o să le face direcților de specialșitate,  pentru a putea susține această investiție în continuare, cu atât mai mult cu cât UVT-ul a avut anul acesta o admitere cu 30% mai bună, deci are o nevoie și mai accentuată de locuri de cazare”, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Chiar dacă lucrările ar putea începe în orice moment, pentru finalizarea proiectuului UVT trebuie să mai primească restul de fonduri până la 16 milioane de euro, la cât se ridica investiția. Conform proiectului, spațiile de cazare ar trebui să fie gata în vara anului viitor. Odată finalizat, căminul va avea parcare subterană, spații comerciale, salon de frizerie  și spații de recreere,  iar studenții vor fi cazați în camere cu două sau trei locuri și  băi și bucătării proprii.  Universitatea de Vest din Timișoara are aproximativ 16.000 de studenţi, din care 3.900 doar în anul întâi.