Sari la conținut
News Alert

Ceaune încinse la Festivalul Tocăniţei. Bunătățile preparate au atras sute de pofticioși

Ceaunele s-au încins în acelaşi timp, apoi maeştrii într-ale gastronomiei au început să gătească. Fiecare bucătar prezent la competiţie a avut reţeta sa specială. Nimeni nu a împărtăşit însă ingredientele secrete, doar idei pentru o tocăniţă cât mai gustoasă.

”În principiu, nu trebuie să vadă congelatorul carnea. Aici sunt doi iezi tăiaţi aseară, care n-au văzut congelatorul”, spune Bobo, bucătar.

Pentru alţii, tradiţionalismul a fost la putere. Cu ingredientele clasice, bucătarii spun că dau lovitura de fiecare dată. ”Conţine carne de purcel, foarte tânăr, foarte fraged, ceapă, nelipsitul ardei şi, bineînţeles, ardeiul iute, că trebuie să fim sănătoşi”, afirmă Nicu Ardelean, bucătar.

Iar cum concurenţa a fost mare, bucătarii s-au întrecut în idei şi atunci când şi-au promovat preparatele. ”De fapt e un mic secret: tocaniţa este din pipote de curcan, doar că-i facem reclamă ca şi când ar fi de melci”, mărturisește Andi Gugliş, bucătar.

Nici oaspeţii din Ungaria nu s-au lăsat mai prejos. Tocaniţa în Szentes se face cam aşa: tot ce este în ceaun se taie în lungime. Iar, la noi, tocăniţa se face într-un fel, gulaşul într-un fel, iar papricaşul într-un fel”, precizează Imre Szabo, bucătar din Szentes, Ungaria.

Şi la puţin timp după ce ceaunele au fost încinse şi atmosfera s-a destins. Atraşi de miros, sute de pofticioşi s-au înghesuit pe lângă ceaune să deguste: ”Am mai fost şi-n alte părţi, dar aici se vede că-i splendid, de-abia aşteptăm să mâncăm gustările tradiţionale”, ”E foarte bine, e foarte frumos, ne place cum e aranjat, miroase a fum, e natural... foarte frumos”, ”E nevoie de tot ce-i frumos, ce-i bun, alte probleme să nu fie, de astea să fie cât de multe”.

”Ne-am inspirat un pic şi de la localităţile înfrăţite cu noi din Ungaria şi din Serbia, ei deja sunt la cea de-a 20-a ediţie, nu neapărat tocăniţă. Noi am vrut să facem ceva pe specific românesc, ei au bogracs, festivalul legumelor. Sperăm să devină un brand”, ne-a declarat Victor Malac, primarul comunei Dumbrăviţa.

Dacă va deveni sau nu un brand, rămâne de văzut. Cert este că festivalul are toate şansele să devină tradiţie, mai ales că, anul acesta, numărul participanţilor a fost mai mare comparativ cu ediţia precedentă.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche