Tocană de legume de o tonă şi jumătate la festivalul de la Esztar

Data publicării:
lecso

S-au încins zeci de ceaune, la sfârşit de săptămână, în Ungaria, la câteva zeci de kilometri de Oradea. Cei mai pricepuţi într-ale gătitului s-au întrecut în cadrul unui festival gastronomic de amploare. Bucătarii au încercat să prepare cel mai gustos lecso, tradiţionala tocană de legume. Cu şanse egale au pornit şi câţiva bihoreni, chiar dacă reţeta e 100% ungurească.

Pe acordurile melodiilor interpretate de o formație locală, peste 50 de echipe au început pregătirile pentru prepararea tocanei de legume. Au făcut-o în cadrul celei de-a șaptea ediții a festivalului culinar de la Esztar, unde participanții și-au adus de acasă ceaunele, ingredientele și chiar lemnele pentru foc. Cinci echipe au venit din Bihor.

"Rămân cele mai importante locurile 1,2 și 3, dar în afară de asta, cei din juriu mai pregătesc și mențiuni și premii speciale pentru mai multe categorii", a precizat Adrian Șimon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Printre cei mai pricepuți au fost bucătarii din comuna Tămășeu, prezenți la mai multe ediții cu rețeta lor.

"- Roșii, ceapă, ardei, gogoșar de două feluri.
- Cât de mult trebuie lăsat la fiert, două-trei ore?
- Nu așa mult, o oră și jumătate cel mult. E suficient", explică Bela Gaspar.

Un bucătar din Biharia a dezvăluit alte secrete pentru o tocană de legume reușită.

"La servire vom pune rondelele de slănină (...) și piept de pui la grătar cu diferite ingrediente interesante. Ca să fie și ceva specific din regiunea noastră, vom pune brânză de burduf peste ghiveci", a spus Mihai Nagy.

O prezență exotică a fost cea a lui Kim Rueda, un spaniol mutat de 8 ani în Bihor. Acesta a folosit în preparatul său fructe de pădure și ciuperci culese de el însuși: "Avem nouă soiuri de ciuperci, două soiuri de fructe, sparanghelul ca să dăm puțină dulceață. Vom folosi zimbrișorul, oregano sălbatic în loc de alte condimente."

În cadrul festivalului a fost preparată și o tocană uriașă într-un ceaun imens.

"Este un lecso bazat pe orez și cârnat, are în jur de 1560 de kilograme. Am pus 700 de kilograme de ardei, 70 de kilograme de cârnat, 80 de kilograme de orez și roșii vreo 300 de kilograme", a enumerat Sandor Beres, bucătar.

Uriașul preparat a fost împărțit participanților la festival, iar banii strânși vor ajunge la secția de pediatrie a Spitalului din Debrețin.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri