Concediile asistentelor, o povară pentru spitale

Data publicării:
concedii

Numai la Spitalul Judeţean sunt trei secţii în care lucrează o singură asistentă pe tura de noapte. În aceste condiţii, cele ce îşi doresc concediu trebuie să apeleze la bunăvoinţa rezidenţilor ca să le facă munca sau la colegele lor. Singura soluţie este deblocarea posturilor în sistemul sanitar, variantă care deocamdată încă nu a fost pusă în practică.

Amalia Şandra este asistentă la Maternitatea Bega a Spitalului Judeţean din Timişoara şi are deja aproape 700 de ore suplimentare neplătite şi nicio şansă pentru a primi zile libere în contul acestora. Se gândeşte la concediu, însă ştie că în perioada în care nu va fi în spital, colegele sale vor lucra mai mult.

”Concediile încercăm să le luăm pe rând, nu putem să plecăm două deodată şi chiar dacă plecăm câte una singură tot lucrăm în plus, ni se adună restanţe pe care nu se putem primi, nu ajunge toată lumea să-şi ia concediu vara”, afirmă Amalia Şandra.

În perioda în care o asistentă este în concediu, celelalte trebuie să lucreze o normă şi jumătate. Practic, muncesc, în fiecare lună, o săptămână pe gratis

”Problema concediilor o acoperim prin bunăvoinţa fetelor, asistentelor, altfel, efectiv ar trebui să închidem anumite sectoare din spital, dacă am acorda concedii. Nu este un lucru normal, dar asta e situaţia datorită lipsei de personal”, spune Doru Anastasiu, şeful Maternităţii Bega.

Reprezentanţii unităţii sanitare sunt conştienţi de această problemă, dar nu pot decât să ceară înţelegere din partea angajaţilor.

Situaţia este un pic mai dificilă. Acum, evident că cei care gestionează fiecare secţie în parte trebuie să se ocupe în primul rând de pacienţi şi în condiţiile astea, este normal că avem concediile acordate puţin mai greu”, precizează Dan Ilincariu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara.

Singura promisiune vine din partea Ministerului Sănătăţii care, după protestele Sanitas din ultimele zile, a anunţat că se vor debloca anumite posturi, dar se vor mări şi salariile angajaţilor din Sănătate.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri