Cu gazul sistat în prag de iarnă

Data publicării:
fara gaze spital

În prag de iarnă, mai multe localităţi din judeţul Timiş au rămas fără gaz. Autorităţile au rezolvat, parţial, problema, săptămânile trecute, însă furnizarea gazului a fost sistată din nou în weekend, iar alimentarea nu a fost încă reluată. Spitalele şi şcolile din Deta, Moraviţa, Voiteg şi Denta funcţionează cu dificultate, bolnavii şi elevii stau în frig. Mai mult, medicii de la spitalul din Deta au trimis unii pacienţi acasă, de teamă să nu se îmbolnăvească mai rău.

Cătălin Mihart, medic specialist chirurg: „În spital în condiţiile în care se mai răceşte afară şi va fi şi mai frig, există şanse să dezvolte o pneumonie, fiind şi imobilizată la pat, o pneumonie care la vârsta aceasta poate să ducă şi la deces. Cine va răspunde pentru decesul acestei paciente?”

Aşa se prezintă situaţia la spitalul din Deta, de departe cel mai afectat. Directorul uintăţii spitaliceşti a explicat că toate operaţiile au fost anulate, pentru că în blocurile operatorii sunt 18 grade Celsius, iar pacienţii nu pot fi ţinuţi dezbrăcaţi. De asemenea, doi bebeluşi au fost trimişi acasă, pentru că în spital e prea frig.

Codruţa Bungău, director Spitalul Deta: „Am fost nevoiţi, în dimineaţa zilei de luni, să externăm doi nou-născuţi care nu erau de externat. I-am externat cu o zi înainte de data prestabilită pentru externare pentru că nu le putem asigura condiţiile desfăşurării unui act medical de calitate. Şi în blocul operator? Am sistat momentan activitatea.”

Pacienţii se învelesc noapte cu câte trei pături, iar pe timp de zi stau cu gecile pe ei.

Pacientă Spitalul din Deta: „Trebuie să mă opereze, să îmi facă cezariană şi a trebuit să îmi aduc caloriferul de acasă, pentru că nu este căldură şi mâine se ia în plus şi curentul. Deci nu este o stare bună pentru spital.”

La secţia de pediatrie mai sunt doar trei copii, din 10 cazuri care au necesitat internare. De restul ar trebui să se ocupe medicul de familie.

Şi locuitorii oraşului se descurcă greu. Oamenii caută soluţii alternative pentru a se încălzi şi pentru a găti.

În comunele de lângă Deta, Moraviţa, Voiteg şi Denta, această situaţie persistă de aproximativ trei săptămâni. Doar în Moraviţa există 187 de familii lăsate în prag de iarnă fără căldură şi apă caldă. Nici elevi şi preşcolarii nu sunt într-o situaţie mai bună - ei stau înfofoliţi la ore. Directorul şcolii spune că furnizarea gazului a alternat.

Situaţia a apărut din cauza neînţelegerilor dintre distribuitori şi furnizorul de gaz, care dau vina unii pe alţii pentru problemă. Cert e că nu pot fi acoperite nevoile tuturor consumatorilor.

Iulian Ilie, reprezentant firmă furnizoare: „Între OMV Petrom și aceste două companii de distribuție din zonă, în speță DelGazGrid și Premier Energy, au fost semnate niște contracte în care OMV Petrom a spus clar, aceasta este cota de gaze pe care noi putem să furnizăm. Aceste două companii au știut dintotdeauna că pot consuma o cantitate de gaz pe care OMV Petrom este capabilă să o furnizeze.”

Prefectul de Timiş se va deplasa mâine la Ministerul Energiei, în încercarea de a debloca situaţia.

Autorităţile au mai primit asigurări de la minister că problema va fi remediată. Neînţelegerile dintre furnizor şi distribuitori datează încă din 2012.

reporteri: Alina Damian, Mihai Văluşescu
operatori: Dan Petcu, George Ştefăniţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri