Sari la conținut

Cumpărăturile, sport național înainte de sărbători

Pentru cei mici, lista cu cadouri de la Moș Crăciun începe în magazinele de jucării. La cei trei ani ai săi, Traian știe foarte bine ce vrea să găsească sub brad. - Ce jucării ai vrea de Crăciun? ”O mașină de gunoi”, - I-ai scris lui Moș Crăciun? ”Da”.

”E interesantă pentru că ridică tomberonul, îl răstoarnă și are mai multe manevre. Pentru toată lumea am cumpărat din timp, doar pentru al meu nu, pentru că a fost cu mine și nu am reușit. Și acum il las la locul de joacă, iau cadoul și îl duc la mașină”, ne explică Laura Caraba, mama lui Traian.

Misiunea părinților în calitate de spiriduși ai Moșului nu este deloc ușoară, cu atât mai mult cu cât de la un an la altul, copiii sunt din ce în ce mai pretențioși: - Ce își dorește de Crăciun? ”Exact acest Rollercopter. Este un elicopter care practic este comandat cu ajutorul acestei telecomenzi”, - Are pasiuni pentru elicoptere? ”Da, da”, ”Un cățeluș, un computer”.

Cadourile cumpărate pe ultima sută de metri sunt o misiune grea și pentru angajații centrelor comerciale, care trebuie să facă față fluxului mare de clienți. ”E foarte agitație, avem foarte mult de lucru, dar mulțumim și părinții, și copiii”, afirmă un lucrător comercial de la magazin de jucării.

În supermarketuri, agitația este chiar mai mare decât în magazinele de jucării. Cu un coș de cumpărături sau plasele pline, timișorenii vor să se asigure că de pe masa de Crăciun nu va lipsi nimic: ”De toate, prăjitură, carne, de toate”.

Însă agitația dinainte de sărbători are și efecte mai puțin plăcute: ”Toată săptămâna asta a fost foarte aglomerat în zona asta a mall-ului. Am pierdut vreo 20 de minute intr-una din zile să găsesc un loc de parcare”.

Marile magazine din Timișoara funcționează în aceste zile după un orar special. Unele supermarketuri sunt deschise până la ora 23 sau chiar până la miezul nopții. Doar în ajunul Crăciunului își inchid porțile la ora 18.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche