Sari la conținut

Curs în premieră europeană. Medici din toată ţara au venit să înveţe la Clinica de Urologie din Timişoara tehnica cistectomiei radicale

Cursanţii deprind tehnica de la profesori timişoreni, dar şi de la oaspeţi de peste hotare, prin transmisii live ale intervenţiilor din sala de operaţie, dar şi prin sesiuni practice pe porci, la Centrul Pius Brânzeu din Timişoara. Metoda este extrem de dificilă, fiind una dintre cele mai moderne care se practică în prezent în urologie.

”Dacă nu eşti bine pregătit, dacă nu operezi bine, pacientul tău are şansa să moară după această intervenţie. Este o operaţie foarte grea, aşa că ai nevoie de o foarte bună pregătire şi ai nevoie de foarte multe cazuri. Nu toată lumea trebuie să facă cistectomii, alţi urologi pot să facă lucruri mai obişnuite, dar cistectomiile trebuie făcute în centre bine pregătite cu cel puţin 25 de intervenţii pe an”, spune Hein Van Poppel, profesor universitar, Leuven - Belgia.

Prima ediţie a cursului a fost una de succes, astfel că iniţiatorii evenimentului speră să-l organizeze în fiecare an.

”Sperăm că în curând vom putea face aceste cursuri şi cu participanţi de peste hotare cum am mai făcut de altfel şi cursurile de laparoscopie când am avut cursanţi din ţările vecine şi cum sperăm să avem şi pentru cursurile de endourologie”, ne-a precizat Viorel Bucuraş, şeful Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean din Timişoara.

Oaspeţii de peste hotare au fost impresionaţi şi de condiţiile din sălile de operaţie din Timişoara. Asta, chiar dacă partea hotelieră a Spitalului Judeţean nu este punctul său forte, iar sistemul medical românesc trebuie mai bine finanţat.

”O dată ce lucrezi în spital e altfel, am văzut echipamentele, operaţiile, nu m-am simţit de parcă aş fi fost într-un spital străin”, a afirmat Hein Van Poppel.

Anual, la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean din Timişoara au loc 40 de intervenţii de cistectomie radicală la pacienţi veniţi din toată ţara.

Am aflat detalii despre eveniment de la Viorel Bucuraş, şeful Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean din Timişoara

Tehnici de ultimă generaţie în urologie, aplicate în premieră naţională la Timişoara  

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche